Vijesti

Velika međunarodna konferencija u Granadi

Predstavnik Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru prof. dr. Hajrudin Balić učestvuje na međunarodnoj konferenciji koja se održava na Univerzitetu Ganada u poznatom andaluzijskom gradu Granada u Španiji. Tema konferencije je „Humanističke znanosti, izazovi i perspektive.
Profesor Balić govorio je na svečanom otvorenju konferencije o neophodnosti razvoja humanističkih znanosti s razvojem i promjenom društvenih okolnosti, između ostalog, rekavši: “Akademska zajednica ne samo da mora pratiti društvene tokove, već ona na njih utiče, proučava percepcije i kreira razvoj. Ukoliko želimo očuvanje tekovina društva, neophodno je da akademska zajednica zauzme vodeću ulogu. Ako se to ne desi onda je neizvjesno stanje u društvu.”
Fakultet je suorganizator konferencije sa fondacijom Menaratu el-fikr i Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta Granada.
Učesnici konferencije organizirano obilaze znamenitosti Granade koja je bila prijestolnica islamske Andaluzije punih 800 godina.
Granada je poznata po čuvenoj palati Al-Hamra sagrađenoj u periodu 1238-1273, koja predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja islamske arhitekture, a koja je na vrhu liste svjetske kulturne baštine.
Fakultet za islamske studije već godinama uspješno organizira ili je suorganizator naučnih konferencija, kako u zemlji tako i u inostranstvu.