Vijesti

Uvodnik drugog broja zbornika “Islamska misao”

U svojoj tegobnoj i teškoj povijesti, Bošnjaci su permanentno imali probleme institucionalnog organizovanja i sistematskog uobličavanja svog vjerskog identiteta. Bošnjacima muslimanima je prijeko bio potreban vjerski orijentir, a niko ga časnije i vjerodostojnije nije ponudio od njegovih najuglednijih, najumnijih i najčasnijih vjerskih predvodnika. Posljednje dvije decenije Islamska zajednica je udarila temelje i podigla institucije koji predstavljaju stožer vjerskog identiteta. Jedan od tih ključnih faktora jeste Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru. Fakultet je danas temeljna bošnjačka, islamska i kulturološka institucija, on je intelektualni napor u svim sferama vjere, kulture i nauke.
Osjećam se posebno zadovoljnim što imam priliku da pišem, za mene po prvi put, predgovor drugom, po redu, Zborniku radova Fakulteta za islamske studije.
U rad Fakulteta za islamske studije uključili su se mnogi profesori i saradnici, koji su dali veliki doprinos njegovom razvoju i uspjehu. U islamu znanje, knjiga i biblioteka imaju poseban vjerski i kulturni značaj. Inspirisani riječima Uzvišenog Allaha: „Uči u ime Gospodara tvoga…“ i riječima Muhammeda a.s.: „Gospodaru, znanje mi povećaj“, profesori i saradnici Fakulteta su uložili dodatni trud da uz svoje mnogobrojne obaveze u nastavno-edukativnom procesu i na polju sticanja znanja pripreme ovaj Zbornik. Nadam se da će on opravdati rad Fakulteta, kao i naučnu reputaciju nastavnog kadra.
Sadržaj Islamske misli je bogat i promoviše različite aspekte univerzalnih vrijednosti. Njime su naučno-istraživačka nastojanja na ovoj instituciji znatno dinamizirana. U ovom Zborniku predstavljamo dio tog naučno-istraživačkog rada. Čitateljstvu su ponuđeni radovi koji tretiraju širok dijapazon disciplina fikha, hadisa, akaida, lingvistike, pedagogije, psihologije i drugih naučno-istraživačkih disciplina. Na temelju radova očigledno je da FIS ima meritoran i repsektabilan nastavni kadar. Ovi radovi pokazuju da je na našem Fakultetu sve više ljudi koji se bave istraživanjem i daju doprinos naučnoj misli.
Islamska misao nastoji odgovoriti potrebama vremena u kojem živimo i obezbijediti našem društvu adekvatno poimanje vjere. Njime će se otvarati nova, atraktivna i indikativna pitanja i valorizovati svoje duhovno i kulturno naslijeđe.
U Dodatku su, pored izlaganja glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića, održanog u Istanbulu, ponuđena predavanja naših profesora i asistenata koji su imali zapažena izlaganja na raznim simpozijumima i susretima.
Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos u pripremi i izradi ovog Zbornika. Molim Allaha Uzvišenog da ukabuli naš trud i da ovaj rad bude na vagi naših dobrih djela.

Leave a comment