Vijesti

Tribina islam i omladina

 

Klikni za punu veličinuU Velikoj sali Mešihata 14.01.2010. godine u 19 i 30 časova, Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru je organizovao tribinu na temu „Islam i omladina“.


 

Velika sala Mešihata je bila prepuna, studenata i

srednjoškolaca koji su došli okoristiti se ovom tribinom. 

Na početku je student Fakulteta Samir Murić proučio ašere nakon čega je uslijedio kratak program ilahija i kasida akademskog hora Fakulteta za islamske studije.

 

 

Studentica Fakulteta Adela Kačapor, nakon izvedenog programa ilahija, održala je glavno predavanje na spomenutu temu. Izlaganje je otpočela trominutnim video-klipom u kojem se upoređuje vjernički život sa životom nevjernika, propalica.
U svom izlaganju predavačica se osvrnula na glavne probleme sa kojima se susreće omladina, te kolaps u kojem se nalazi savremena porodica:
„Veliki akcenat stavljamo na kućni odgoj jer za ogromnu većinu normalnih ljudskih bića alternative između vjerovanja i nevjerovanja odlučuje se u atmosferi u kojoj se odgajaju. Poslanik a.s., kaže: “Svako dijete se rađa u izvornoj čistoti, a njegovi roditelji od njega naprave židova, kršćanina ili zaratustrovca.” (Prenosi ga Buhari u Sahihu). Izraz roditelji u navedenom hadisu može se logično proširiti i na opće okruženje: porodični život, školu, društvo itd. Ne može se poreći da je religijska atmosfera u mnogim muslimanskim domovima tako niskog i intelektualno degradiranog tipa da može kod omladine proizvesti prvi poticaj da okrenu leđa vjeri.  
Koliko naših mladih izdanaka živi monotonim životom, gdje noći provode kraj malih ekrana u dosadi i “ubijajući vrijeme” mijenjaju kanale po cijelu noć, te svoju snagu i energiju troše na beskorisne internet kanale, igrice, pa čak i porno sajtove, a njihovi roditelji niti ih kontrolišu, niti ih zanima čime se to njihova djeca odgajaju!? Pa sutra kad skrenu šta onda? To je zato, draga majko i dragi oče, što si ti svom djetetu pružio svaki luksuz, pa ono živi parazitskim načinom života, pružio mu sve osim islamskog odgoja, pa dijete kad počne koračati u trnovite staze života nemoguće je da se ne povrijedi od tolikog trnja koje bode neprestano svud okolo?“
Ilahijama akademskog hora FIS-a završena je još jedna u nizu tribina koje organizuje Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.

 

Leave a comment