Vijesti

Studentski blog: Dolazi nam dragi gost, mubarek mjesec ramazan

Piše: Ilhan Suvodolac

 

Za par dana dolazi nam specijalan gost. Gost kojeg smo čekali cijelu godinu. A to je mubarek mjesec ramazan.

Na nama je da se spremamo za susret sa našim gostom. Da ga dočekamo na najljepši i najbolji način. Jer, donosi nam puno radosti i lijepih poklona. Donosi nam Božiju milost, oprost, spas od Džehennemske vatre, donosi nam noć vredniju od hiljadu mjeseci i još puno toga…

Da je post obavezan svim vjernicima, dokaz nalazimo u Kur'anu časnome, gdje u 183. ajeru sure El-Beqare kaže Uzvišeni Allah: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.”

Iz ovog ajeta vidimo da je post svim vjernicima obavezan i da je post jedan od stubova vjere. Također, vidimo da je post bio prisutan i u predhodnim narodima, da su i oni postili.

 

Vrijednost posta

 

O vrijednosti posta u Buharijevoj zbirci pod brojevima 1894 i  1895, se bilježi, da je Allahov Poslanik, sallalahu alejhi ve selem, rekao: “Post je štit, zato neka onaj koji posti ne čini bestidna i ružna djela. Ako ga kogod napadne ili nagrdi neka dva puta rekne: ‘Ja postim!’ Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, zadah iz postačevih usta kod Uzvišenog Allaha ugodniji je od mirisa miska. Allah veli: ‘Postač ostavlja svoje jelo. Svoje piće i svoju požudu radi Mene. Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem, a svako dobro djelo se desetostruko nagrađuje.”’

Također, bilježi se da je Poslanik, sallalahu alehi ve selem, rekao: “…Čovjekovo iskušenje u porodici, u imetku, u djeci i komšiji, iskuplju namaz, post i sadaka…”

Iz naprijed rečenim hadisima, možemo izvući nekoliko poruka:

  • Post je štit;
  • Dok se posti ne smiju se činiti bestidna i ružna djela;
  • Kada nas neko uvrijedi trebamo biti saburli i mudro postupiti;
  • Uzvišeni Allah posebno za post nagrađuje;
  • Namaz, post i sadaka otklanjaju iskušenja u kojima se nalazimo;

 

Za svakog postača pripremljena je ogromna nagrada zbog tog djela kojeg čini. Jer, doista post je samo između Allaha i Njegovog roba. To je jedna vrsta skrivenog ibadeta. Jer, samo Uzvišeni Allah zna da li je ta osoba zaista postila ili nije. On Uzvišeni će za to djelo nagraditi.

U Buharijevoj zbirci, pod brojem 1896., navodi se da je Božiji Poslanik, sallalahu alejhi ve selem, rekao: “U Džennetu postoji kapija koja se zove Rejjan, kroz koja će na Sudnjem danu (u Džennetu) ući postači. Osim postača kroz nju neće niko drugi moći ući. Reći će se: ‘Gdje su postači?’ Oni će ustati, i kada oni uđu, ta kapija će se zaključati i kroz njih više niko neće ući.”

Za postače će imati posebna kapija/vrata kroz koja će oni u Džennetu ući, kao što smo iz hadisa mogli i čuti.

Molim Uzvišenog Allaha da nam podari da dočekamo mubarek mjesec ramazan, u zdravlju, miru, rahatluku. Molim Uzvišenog Allaha da nam podari da izađemo iz mjeseca ramazana oproštenih grijeha, i da budemo od onih koji će u Džennet ući kroz vrata Rejjan. Gospodaru naš, čuvaj naš Sandžak od svih nedaća i iskušenja.