Vijesti

Na FIS-u održano prvo takmičenje u besjedništvu

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije, 4. marta 2024. godine održano je prvo takmičenje u besjedništvu, koje je privuklo veliku pažnju. Mladi iz gradova Sandžaka su se odazvali pozivu i svojim nadahnutim govorima scenu obasjali optimizmom.

Svečano otvaranje programa obilježio je dekan Fakulteta, prof. dr. Enver Omerović, koji je srdačno pozdravio prisutne i istakao važnost žive riječi u našoj zajednici, naglašavajući retoriku kao ključnu vještinu naših studenata. Ovo takmičenje, kako je naglasio, postat će tradicija na našem Fakultetu. Uz to, srdačno je poželio dobrodošlicu svim takmičarima.

Nakon dekanovog obraćanja, riječ je preuzeo prof. Mahmut Suljović, koji je takmičarima detaljno objasnio pravila takmičenja.

Zatim su uslijedile inspirativne besjede takmičara, pred kojima je sjedio žiri sastavljen od prof. Mahmuta Suljovića, prof. Jasmine Murić Mehmedović i prof. Belkise Ljajić.

Nakon završetka besjeda, žiri se povukao da donese svoju odluku, dok je publika pažljivo birala svog favorita.

Žiri je objavio sljedeće rezultate: prvo mjesto za svoj maestralan nastup i inspririrajuću besjedu osvojila je Mejra Suljović, studentica FIS-a; drugo mjesto pripalo je Aiši Šutković, učenici Medrese Gazi Isa-beg u Rožajama, dok je treće mjesto zauzela Sumejja Hajrović, studentica IUNP-a i FIS-a. Publika je, sa svoje strane, odabrala Kanitu Kurpejović, učenicu Medrese Gazi Isa-beg u Rožajama, kao svoju favoritkinju.

Nakon svečane dodjele nagrada, organizatori su srdačno zahvalili profesorima i svim takmičarima na njihovom angažovanju i izvanrednim nastupima.

Na kraju programa, dekan Omerović je uručio zahvalnicu organizatoru prvog takmičenja u besjedništvu, Ilhanu Suvodolcu, čime je završena još jedna uspješna manifestacija koja će ostati upamćena po svojoj inspirativnosti i entuzijazmu.