Vijesti

Studenti FIS-a i Mreža mladih na edukativnoj ekskurziji u Prizrenu

U dvodnevnoj edukativnoj ekskurziji 31.05.2024 i 01.06.2024.god., studenti Fakulteta za islamske studije i Mreža mladih u Novom Pazaru, u pratnji profesora Fis-a hfz. dr. Harisa Hadžića i dr. Siham Mewid, boravili su u Prizrenu. Tom prilikom, posjetili su mnoge džamije i vakufe, kulturno-historijske spomenike, i mnoge druge znamenitosti ovog prelijepog grada koji odiše orijentalnom kulturom i civilizacijom.

Prvog dana, studenti su u pratnji svojih profesora, nakon smještanja u obližnjem hotelu, obišli “Sinan-pašinu” džamiju, gdje su ih imam i džematlije srdačno dočekali i ukazali bratsko gostoprimstvo, te nakon toga obišli Staru čaršiju sa svim njenim sadržajima. Nakon toga, došlo je vrijeme za Džuma namaz, a na poziv predstavnika Odbora Medžlisa IZ-e u Prizrenu, u “Uhud” džamiji, hutbu je održao i džumu namaz predvodio naš cijenjeni profesor – hfz. dr. Haris ef. Hadžić, koji im je prenio selame od braće iz Sandžaka, a posebno od našeg Muftije dr. Mevlud ef. Dudića i dekana Fis-a dr. Envera Omerovića, a nakon toga govorio o važnosti prvih deset dana mjeseca Zu'l-hidždžeta, hadždžu, kurbanu, Bajramu i vrijednosti bratstva u islamu. Tom prilikom ukazao nam je gostoprimstvo sa svojim vriiednim džematom jedan od najpoznatijih imama u Prizrenu mr. Elmir ef. Karadži.

Nakon Džuma namaza, studenti su otišl Prizrensku tvrđavu “Kaljaja”, koja pored toga što ima historijsku vrijednost, pruža i veličanstven pogled na grad Prizren.

Pored toga, profesori i studenti su obišli i “Abi” čaršiju, kao i galeriju, gdje je za studente bilo organizirano takmičenje u kuglanju.

Drugog dana, studenti su u pratnji profesora posjetili Radonjićko jezero – Ðakovica, gdje su se družili i uživali u lijepom pejzažu, čistoj vodi i svježem vazduhu.

Vodič u Prizrenu, i jedan od domaćina na ovom divnom putovanju bili su naši vrijedni studenti Fis-a Selma Redža, i Anel Demiri, i ovom prilikom im se posebno zahvaljujemo na prelijepom gostoprimstvu.