Vijesti

Historijski sporazum između FIS-a i Univerziteta Mohamed Bin Zayed – novi projekti i jačanje obrazovnih veza

Danas, 03.06.2024, na Fakultetu za Islamske studije potpisan je historijski sporazum između Mohamed Bin Zayed Univerziteta sa sjedištem u Abu Dabiju i Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Potpisivanje sporazuma doprinijet će još većem broju projekata, a ujedno i pojačati odnose između dvije države radeći na polju obrazovanja i odgoja.

U svojoj pozdravnoj riječi dekan FIS-a dr. Enver Omerović izrazio je zahvalnost Univerzitetu Mohamed Bin Zayed iz Abu Dabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Istakao je globalni značaj ovog univerziteta i njegovu ulogu u širenju znanja i povezivanju studenata iz svih dijelova svijeta.

Dekan je, također, naglasio da Fakultet za islamske studije njeguje umjerenost i srednji put u tumačenju islama, kao i solidarnost među ljudima. Izrazio je uvjerenje da će se saradnja između ove dvije institucije nastaviti, te da je Fakultet za islamske studije počastvovan partnerstvom sa Univerzitetom Mohamed Bin Zayed.

I musafiri iz UAE nisu krili svoje zadovoljstvo: “Danas studenti Fakulteta za islamske studije imaju veliku misiju jer čim si student Fakulteta za islamske studije ambasador si svoje vjere i islam moraš predstavljati u najboljem mogućem svjetlu”, kaže Halifa bin Mubarek Ez-Zahiri rektor Univerziteta Mohamed Bin Zayed

Nakon mubarekleisanja, predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef Dudić je konstativao: “Fakultet za islamske studije postao je pridružena članica ovog Univerziteta. Najiskrenije se zahvaljujem rektoru i njegovim saradnicima. Mi smo mali Fakultet, 23 godine je starosna dob našeg Fakulteta, ali to što smo mali i mladi ne značni da nismo najbolji na svijetu.”

Vjeruje i da će potpisivanje sporazuma biti dodatan razlog za još bolje odnose i saradnju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata: “Kad god su muslimanske države prisutne u ovoj državi mi muslimani se bolje osjećamo.”

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma je prisustvovao veliki broj profesora Fakulteta, studenti, kao i direktori ustanova Islamske zajednice.