Vijesti

Student FIS-a u Iranu na takmičenju u učenju Kur'ana

U organizaciji Islamske Republike Iran, u iranskom gradu Mešhad od 9. do 12. januara 2011. godine, održano je Treće međunarodno takmičenje učača Kur’ana za studente. Ovogodišnji predstavnik Islamske zajednice u Srbiji bio je student druge godine Fakulteta za islamske studije, Haris Bećirović, koji se takmičio u kategoriji tilaweta.

 

 Takmičenje je počelo učenjem Kur‘ana od strane Muhammeda Hassana Movahedija, koji je osvojio prvo mjesto na prethodnom takmičenju u Tehranu. Nakon toga se obratio gospodin Mahmud Salahi, guverner pokrajine Hurasan Rezavi, koji je u svom obraćanju poselamio učesnike i istakao ponos što može ugostiti hafize i učače Kur‘ana iz različitih zemalja svijeta. Na takmičenju, koje je održano u dvije kategorije – tilawetu i hifzu cijelog Kur’ana, ove godine učestvovalo je više od 100 takmičara iz više od 40 zemalja svijeta.

U komisiji su se nalazili najeminentniji učači svijeta od kojih posebno izdvajamo: Abulainaina Šuaišu, koji je poslije Abdusameda najpoznatiji učač na svijetu, zatim Ahmeda Nainu, koji je bio nekoliko puta svjetski prvak u učenju Kur'ana.   Takmičenje se odvijalo u dva kruga. Konkurencija je bila izuzetno jaka. Organizatori su istakli da je kvalitet takmičenja ove godine bio mnogo bolji nego prethodnih godina. Ali i pored velike konkurencije u drugi krug su prošli takmičari iz zemalja koje su uvijek prednjačile u učenju Kur'ana. Prvih pet zemalja koje su prošle u drugi krug iz kategorija hifza bile su: Iran, Indonezija, Sudan, Libija i Jordan.

Što se tiče tilaweta također su bile: Iran, Indonezija, Afganistan, Tadžikistan i Irak. I pored izuzetnog kvaliteta zemalja koje su prošle u drugi krug, ipak je Iran osvojio prvo mjestu u obje kategorije.   Na kraju želimo istaći da je organizacija bila na izuzetnom nivou. I pored velikog broja učesnika iz različitih zemalja, organizatori su uspjeli da na profesionalan i, nadasve, domaćinski način ugoste sve učesnike i učine da se osjećaju izuzetno poštovanim i počašćenim.

 

Leave a comment