Vijesti

“Promjena počinje od nas”: promocija časopisa studenata Fakulteta za islamske studije “Talib”

Dana 29.04.2024. godine na Fakultetu za islamske studije održana je promocija šestog broja časopisa studenata Fakulteta za islamske studije “Talib” čija je tema bila “Promjena počinje od nas”.

Na početku promocije prisutnima se obratio dekan Fakulteta za islamske studije doc. dr. Enver Omerović koji je poselamio skup i osvrnuo se na značaj pisane riječi i važnost ovog studentskog časopisa za sadašnjost i budućnost naših studenata i Fakulteta. Isto tako,  on će biti arhivirano svjedočanstvo aktivnosti naših studenata u prošlosti. Dekan Omerović je istakao da mu je posebnu radost pričinila inicijativa studenata da časopis ubuduće izlazi dva puta godišnje, umjesto jednom, kako je to do sada bilo, što je on sa oduševljenjem prihvatio.

Zatim je studentica Sumeja Hajrović govorila o temi “Važnost pisane riječi” koja danas doživljava svoj printani i elektronski oblik što itekako pruža veće mogućnosti dopiranja do nje.

Poslije toga skupu se obratio doc. dr. Nedžad Redžepović koji je kazao da se prvih pet ajeta Kur'ana koji su objavljeni Muhammedu, s.a.v.s., dok je boravio u pećini Hira, odnose na jednu temu, a to je nauka, i u njima se naglasak stavlja na samo jedno sredstvo i način stjecanja znanja, a to je čitanje. Ukazao je na procese na koje ukazuju riječi prve objave, važnost čitanja i nauke za pojedinca i društvo, zaključivši da samo uz širok spektar čitanja i stručne kadrove ummeta u svim znanostima ummet može povratiti svoje mjesto i ugled koji je imao tokom zlatnog doba islamske kulture i civilizacije.

Studentica Almina Murić je ukratko izložila rad „Sve bez čega se ne može ispuniti obaveza – postaje obaveza“ naglasivši da je umjerenost početka sadržana u cilju da uskladimo djela, vrijeme i mjesto, pa i ako možda ne doživimo ovu umjetnost završetka koja je veća, doživjet će je oni poslije nas, ako je nastave. Potom je Studentica Šejma Gicić recitovala svoje autorske stihove pod naslovom „Dozivam te“. Svoj rad na temu „ Sve počinje od nas“ predstavio je student Ilhan Suvodolac koji je zaključio da je rješenje jednostavno, a to je da počnemo liječiti prvo sami sebe. Mi smo svi najbolji kada trebamo druge savjetovati, a kada nas neko savjetuje – tu smo jako slabi. Jer, najteže je čovjeku da prizna vlastite greške.  Nakon toga je studentica Anida Smailagić predstavila rad na temu „Empatija – zapostavljena vrlina“ čija je poruka bila da bi jedna zajednica funkcionirala neophodno je da se svakom pojedincu unutar te zajednice da njegovo pravo. Ne omalovažavati ga , ne ponižavati, pa i da se u mišljenju raziđemo – neka, to je blagodat, samo nemoj da nam se srca raziđu.

Moderatr ove promocije je bio jedan od urednika časopisa „Talib“ Irfan Murić.