Vijesti

Na FIS-u održana tribina “Hifz Kur'ana Časnog”

Hafiz dr. Kerim Prepoljac održao je predavanje na temu “Hifz Kur’ana” u amfiteatru Fakulteta za islamske studije 24. aprila 2024.
Predavanje je organizirano u okviru projekta “Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju”.

Prije početka predavanja uručene su zahvalnice predstavniku Škole Kur’ana Časnog – Džemilu Destanoviću i koordinatoru Mreže mladih u Novom Pazaru – Irfanu ef. Deliću kao institucijama koje su pomogle realizaciju spomenutog projekta.
Zahvalnica je uručena i Hamzi Bronji, studentu FIS-a, kao i njegovim polaznicima u učenju arapskog pisma: Almedinu Asotiću, Mensuru Mavriću i Arminu Biberoviću.

🔹Na početku predavanja hafiz dr. Kerim Prepoljac govorio je o ajetima koji se odnose na razlog zbog kojeg je Allah stvorio ljude i džine, nebesa i zemlju uz napomenu da je Kur’an mu’džiza koja nadmašuje sve ostale mu’džize.
🔹Također, napomenuo je da je hifz jedna od brojnih specifičnosti Kur’ana koje se ne mogu naći u ostalim objavama i mu’džizama.
🔹Zatim je uslijedio govor o brojnim počastima na dunjaluku i ahiretu koje je Allah dao onome ko napamet nauči Kur’an i radi po Kur’anu.
🔹Uvaženi hafiz citirao je kur’ansko-šerijatske tekstove koji podstiču motivaciju kod čovjeka da uči Kur’an napamet i naveo sebebe koji čovjeku mogu pojačati ili olakšati hifz.

Jedan od tih tekstova bio je sljedeći:

📖 Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježi imam Ibn Madže od Enesa ibn Malika:
“Uistinu Allah ima porodice među ljudima.
Pa upitaše ashabi: ‘Ko su oni Allahov Poslaniče?’, pa reče Poslanik: ‘To su ehlul Kur’an. To su Allahovi odabranici i Allahova porodica’”.