Vijesti

Profesori FIS-a uzeli učešće u 15. međunarodnoj konferenciji u Kataru

U periodu od 7. do 8. maja 2024. godine održana je petnaesta velika međunarodna konferencija u glavnom gradu Katara – Dohi, na kojoj su učešće uzeli prof. dr. Hajrudin Balić i prof. dr. Enver Gicić sa Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara.

Konferencija u Dohi je tretirala temu “Međureligijski dijalog i izazovi savremene porodice.“

Konferencija je bila prilika da se analiziraju izazovi sa kojima se suočavaju tradicionalne porodične vrijednosti u društvima širom svijeta.

Odazivajući se pozivu Međunarodnog centra za dijalog religija iz Dohe, profesor Balić je učestvovao u radu konferencije zajedno sa tri stotine mislilaca i istraživača iz četrdeset i pet zemalja sa pet kontinenata.

Ukazano je na brojne probleme i izazove sa kojima se suočava svijet, a koje se ciljano nameću kao nove vrijednosti i standardi. Ukazano je i na brojne pritiske od strane određenih međunarodnih organizacija koje promovišu “nove standarde“.  Pritisci koji se vrše na zemlje da se podvrgnu međunarodnim sporazumima, a koji im narušavaju kulturološki i tradicionalni identitet, oduzimajući im pravo na sistemsko očuvanje stabilne porodice.

Učesnici su upozorili da usvajanje određenih međunarodnih dokumenata dovodi do velikog moralnog kolapsa, odnosno očigledne seksualne anarhije, širenja zloupotrebe preljube, homoseksualnosti, zaštite prostitucije, seksualne transformacije, abortusa, širenja AIDS-a.

Delegacija FIS-a se sastala sa brojnim naučnicima i misliocima širom svijeta u toku rada konferencije.