Vijesti

Podrška Reisu i Muftiji

U subotu 11.04.2009. god. u Velikoj sali Mešihata održana je redovna sjednica Skupštine Muftijstva sandžačkog, kojoj su, pored glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića, prisustvovali predsjednici i glavni imami sandžačkih medžlisa, kao i rukovodioci vjersko-obrazovnih ustanova Mešihata.

Skupština je dala punu podršku vrhovnom poglavaru Islamske zajednice dr. Mustafi-ef. Ceriću i glavnom muftiji Muamer-ef. Zukorliću na putu očuvanja jedinstva i autonomnosti Islamske zajednice 
Takođe, odata je zahvalnost ulemi i pripadnicima Islamske zajednice za doprinos u njenoj odbrani. 
Skupština muftijstva je najoštrije osudila zloupotrebe direktora osnovnih i srednjih škola na polju organizovanja vjerske nastave. 
Članovi Skupštine jednoglasno su usvojili izvještaje o radu Odbora medžlisa i glavnih imama za 2008. godinu. 
U predstavljanju izvještaja iz svih Medžlisa Islamske zajednice sa prostora Muftijstva sandžačkog  moglo se osjetiti kroz kakve su sve probleme i iskušenja, kao posljedicu pokušaja otimanja Islamske zajednice, prošli medžlisi širom Sandžaka. 
Prijepolje
Bilo je medžlisa koji su se našli u posebno teškoj situaciji, gdje su bivši glavni imam i predsjednik Medžlisa učestvovali u pokušaju razbijanja jedinstva i destabilizaciji istog, kao što je to slučaj u Prijepolju. O situaciji u ovom medžlisu izvještaj su podnijeli predsjednik Medžlisa Samir-ef. Tandir i glavni imam Aref-ef. Duraković. Oni su govorili o teškom stanju kroz koje su prošli. Mnoge dane su provodili u sudovima, noći u policiji itd. 
Tutin
Također je zanimljivo izlaganje predstavnika Tutinskog medžlisa, predsjednika Fahrudina-ef. Ćosovića i glavnog imama Sead-ef. Sokolovića, koji su detaljno opisali sve ono kroz šta su prolazili tokom 2008. godine. Zanimljivo je da su nakon sprovedene kontrole prostorija Medžlisa ustanovili da se kancelarija bivšeg glavnog imama ovog medžlisa koristila za organizaciju napada na Islamsku zajednicu. Ono što su naveli kada je u pitanju ovaj medžlis jeste i podatak da su prije napada na Islamsku zajednicu iz prostorija ovog Medžlisa nestali mnogi dokumenti, liste, pečati, pa čak i radne knjižice zaposlenih. Podsjećamo da je funkciju glavnog imama u ovom medžlisu sve do napada obavljao Adem Zilkić.
Sjenica 
Sjenička delegacija, sa predsjednikom Murat-ef. Zornićem i glavnim imamom Ramiz-ef. Hamidovićem, podnijela je detaljan izvještaj iz koga sejasno vidi kroz kakva su iskušenja prošli tokom 2008 godine. Izlaganje Murat-efendije je na momente bilo vrlo dirljivo. Podsjetio je na noći provedene u prostorijama Islamske zajednice stražareći da u njih ne upadne horda Ugljaninovih plaćenih kriminalaca predvođenih bivšim predsjednikom Medžlisa Mustafom Makićem, koji su u nekoliko navrata fizički pokušali oteti kancelarije Islamske zajednice. 
Novi Pazar
Novi Pazar je grad koji je, uprkos težini i opasnosti napada, ostao skoro netaknut. Samo nekoliko od trideset gradskih džamija oteto je od ovog Medžlisa, i to ne voljom džemata već slučajem da su funkciju imama tih džamija obavljala lica koja su izdala svoju zajednicu. Izvještaj o radu ovog Medžlisa je bio bogat zato što je mnogo aktivnosti, kako u izgradnji infrastrukture, vjerskom životu, koji se na poseban način organizuje iz razloga što se na prostoru Novog Pazara nalaze najznačajnije institucije Islamske zajednice, od Mešihata, Fakulteta, Medrese, Mekteba i drugih.
Priboj 
Pored ovih medžlisa, gdje se dosta govorilo o teškoj situaciji i stanju kroz koje se prošlo kao posljedica napada na Islamsku zajednicu, Priboj je jedan od rijetkih gradova gdje se napad skoro i nije osjetio. Zahvaljujući kvalitetu rada Medžlisa u proteklom periodu, bratskom i vjerničkom odnosu među kolegama, ovaj medžlis, sa glavnim imamom Enes-ef. Svrakom, ostao je homogen, jedinstven i nepokolebljiv na putu istine i jedinstva. Zabilježeno je samo jedno odstupanje od kursa Islamske zajednice, a radi se o kontraverznoj osobi, Muhamedu Halilagiću, licu koje je već godinama pravilo probleme u Priboju. Međutim, ustanovljeno je da se radi o osobi čije djelovanje je inspirisano političkim nabojima. Njegov otac je akitivan u stranci Sulejmana Ugljanina, što je itekako uticalo na kurs mladog Halilagića. 
Nova Varoš
Sjednici su prisustvovali i predstavnici Medžlisa u Novoj Varoši, predsjednik Muhamed Softić i imam Ismet-ef. Bihorac. Oni su, predstavljajući Medžlis, govorili o tekućim aktivnostima. Nova Varoš je malo mjesto sa malo muslimana, međutim, po riječima imama Bihorca, zabilježena je tendencija porasta broja klanjača, što u velikoj mjeri ohrabruje. 
Prisustvo predstavnika Južnog Sandžaka
U radu organa Muftijstva sandžačkog učestvuju i predstavnici medžlisa sa prostora Crne Gore koji pripadaju Sandžaku. Izvještaji su dostavljeni iz svih medžlisa, a na sjednici su učešće uzeli predstavnici Plava, Gusinja i Petnjice.  
Oni su u svojim izlaganjima istakli svoju privrženost Muftijstvu želeći na taj način da očuvaju tradicionalne odnose. Njihovo učešće u radu ne znači odvajanje od institucija Islamske zajednice u Crnoj Gori u kojima, također, učestvuju i rade, već znači još jedan vid povezivanja koje ima svoju istorijsku i tradicionalnu dimenziju i značaj. 
Situacija se smiruje
Ono što se moglo zaključiti iz izlaganja prisutnih jeste svakako da na početku izvještaja preovladavaju teškoće, problemi i iskušenja kroz koja su prolazili, a da već u drugom dijelu godine, ili kako je vrijeme odmicalo, situacija se dovodila pod kontrolu, i to uprkos nemaru i tendencioznosti državnih organa, prije svega policije, koja je u mnogim slučajevima, po tvrdnji imama, doprinosila krizi. Neki izvještaji su zbog brojnosti konflikata i kriznih situacija kroz koja se prošlo, od strane podnosioca, okarakterisani kao ratni izvještaji. 
Pogled u budućnost
Ono što ulijeva nadu i što je zaključak sjednice jeste namjera Islamske zajednice da se u narednom periodu više okrene unutrašnjem razvoju i razvojnim projektima. Situacija je nalagala da se puno radilo na odbrani Islamske zajednice, njenih institucija, ustanova, a da će naredni period biti period obnove i učvršćivanja, bez davanja pažnje i trošenja energije na one koji su nas omeli tokom ovog perioda da nastavimo razvoj naše zajednice.

Leave a comment