Vijesti

Naučno razumijevanje jezika religije

Klikni za punu veličinu

U Beogradu je 3. aprila 2009. godine održan prvi međunarodni naučni skup u organizaciji Teološkog fakulteta na temu „Naučno razumijevanje jezika religije“, a u čijem radu su učešće uzeli predstavnici vjerskih zajednica, profesori univerziteta, te značajne ličnosti i pojedinci iz društvenog i kulturnog života.

Delegaciju Fakulteta za islamske studije predvodio je dekan prof. dr. hfz. Almir-ef. Pramenković, a u čijem sastavu je bio i prodekan mr. Mustafa-ef. Fetić.
Naučni skup je bio podijeljen u dvije sesije u okviru kojih su održana po dva plenarna predavanja, a zatim je rad nastavljen kroz tri sekcije: teološku, sociološku i antropološku. Na samom početku, u ime domaćina skupa, prisutnima se obratio prof. Zdravko Šorđan, koji je pozdravio prisutne i zahvalio im se na prisustvu, te zaželio uspješan početak ovog naučnog skupa u nadi da će on postati tradicionalan, te da će i ubuduće okupljati predstavnike koji mogu dati kvalitetan doprinos u naučnom razumijevanju jezika religije. Prvo plenarno predavanje održao je Zoltan Saloš – Farkaš sa Adventističkog teološkog fakulteta „Černika“ iz Bukurešta. Predavanjem na temu „Poetika religijske poezije“ prisutnima se obratio Dimitrije Kalezić sa beogradskog Bogoslovskog fakulteta. Zapažena izlaganja su imali Laslo Galus – dekan Teološkog fakulteta, koji je ujedno bio i domaćin skupa, te prof. Vladimir Ilić sa Univerziteta u Beogradu, na temu „Veberovo razumijevanje jezika religije“. U okviru predviđenih sekcija bilo je, takođe, značajnih predavanja i diskusija. 
Posebnu pažnju i interesovanje izazvalo je predavanja dekana Fakulteta za islamske studije prof. dr. hfz. Pramenkovića koji je govorio na temu „Islam i interpretacija međureligijskog suživota“. Izlaganje je prezentovano argumentovano, jasno i ubjedljivo, tako da je pomno praćeno od strane slušateljstva, a nakon završetka uslijedila su mnogobrojna pitanja na koja je dekan Pramenković odgovarao smireno, temeljito i sa osmjehom na licu, što je kod prisutnih izazivalo oduševljenje i potvrdu da su ovakva predavanja i debate potrebni i veoma korisni.
Skup je završen svečanim uručenjem sertifikata učesnicima i još jednom zahvalom domaćina gospodina Šorđana i dekana Galusa, te inicijativom da prezentovana predavanja sa ovog naučnog skupa budu objavljena do kraja godine u zborniku radova Teološkog fakulteta. Prof. Šorđan iskoristio je priliku da se posebno zahvali predstavnicima Fakulteta za islamske studije na učešću, te zamolio dekana hfz. Pramnekovića da se na kraju i on obrati skupu. Dekan Pramenković se zahvalio organizatoru naučnog skupa i izrazio želju da i Fakultet na čijem je čelu jednog dana bude domaćin sličnom skupu.

Leave a comment