Vijesti

Održan prijemni ispit na Fakultetu za islamske studije

U ponedjeljak 01.07.2024. godine u prostorijama Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru održan je prijemni ispit za upis studenata na prvu godinu osnovnih akademskih studija.

Dobrodošlicu u ime Uprave i kolektiva FIS-a kandidatima je poželio predsjednik Upravnog odbora prof. dr. Hajrudin Balić, izrazivši tom prilikom riječi zadovoljstva, ali i podrške zbog njihovog izbora da studiraju na Fis-u u Novom Pazaru. Prof. Balić je podsjetio da je čast i privilegija studirati na Fis-u, ali istovremeno, da ne smijemo zaboraviti da je i veliki emanet i odgovornost, te tom prilikom podsjetio na hadis Allahova Poslanika, a.s., da su učenjaci-ulema, nasljednici Allahovih, dž.š., poslanika, s.a.e.

Pored navedenog, prof. Balić je podsjetio da školarina iznosi 1000 €, ali da u startu 50% školarine pokriva Islamska zajednica, i obećao u ime Uprave da će Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru biti na raspolaganju studentima sa svim svojim resursima u punom kapacitetu, te obećao stipendije onima koji pokažu izvanredne rezultate, ali i onima koji su slabijeg materijalnog stanja.

Podsjećamo da kao i prethodnih godina, za studije na FIS-u postoji solidno interesovanje, prije svega, svršenika medresa, ali i onih koji dolaze iz drugih srednjih škola, prije svega medicinske, gimnazije, ekonomske itd., sa prostora oba dijela Sandžaka, ali i iz okolnih država, i šireg regiona.

Pored predsjednika Upravnog odbora Fis-a prof. dr. Hajrudina Balića, članovi komisije za polaganje prijemnog ispita bili su profesori Fakulteta za islamske studije – hfz. prof. dr. Haris Hadžić, doc. dr. Siham Mewid, i prof. dr. Mustafa Fetić.

Fakultet za islamske studije će ove godine upisati dvadeset i treću generaciju studenata, a u ovom terminu bilo se prijavilo 30 kandidata, od kojih je njih 22 položilo prijemni ispit.

Drugi termin za polaganje prijemnog ispita biće održan 16. septembra, kada se očekuje odziv sličnog broja kandidata.

Mubarek olsun svima!