Vijesti

Odgovori na zablude o islamu IV

Zabluda: Zašto muslimani nemilosrdno kolju životinje mučeći ih i puštajući ih da polako u bolovima umiru?

 

Islamski način klanja životinja, poznat kao ez-zebh, uvijek je bio meta žestokih kritika od strane velikog broja ljudi. Hajde da se u nekoliko tačaka uvjerimo da je islamski način klanja životinja ne samo human, već i naučno najpodesniji.

 

Islamski način klanja životinje

 

Glagol zekkejtum koji se odnosi na klanje izveden je od riječi zekah, što znači pročistiti. Infinitiv od ovog glagola je tezkijjeh, što znači pročišćenje. Islamski metod klanja životinje zahtijeva da se ispune sljedeći uslovi:

a) Životinja mora biti preklana oštrim nožem.

Za klanje životinje morate koristiti oštar predmet (nož), a klanje morate obaviti brzo, da bi se bol i patnja kod životinje svele na minimum.

b) Prilikom klanja životinji se mora prerezati dušnik, ždrijelo i obje vratne žile.

Zebh je arapska riječ koja znači preklati. Potpuno klanje je kada se životinji prerežu dušnik, ždrijelo i obje vratne žile smještene sa strane vratne šupljine. To će prouzrokovati smrt životinje, bez presijecanja kičmene moždine.

c) Sva krv mora izaći iz tijela.

Prije nego se glava odvoji od tijela, sva krv mora izići iz tijela životinje. Svrha toga je čišćenje mesa od krvi, koja je inače jako pogodno tlo za razvoj štetnih mikroorganizama. Kičmena moždina ne bi trebala biti presječena, jer bi se time oštetili nervi koji idu ka srcu, prouzrokujući srčani udar i zadržavanje krvi unutar krvnih sudova.

 

Krv je idealno tlo za razvoj bakterija i drugih štetnih klica

 

Krv je sredina koja jako pogoduje štetnim klicama, bakterijama, toksinima itd. Za islamski način klanja životinja kažemo da je najčistiji, jer pomoću njega većina izazivača bolesti, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama u krvi biva izbačena zajedno sa krvlju.

 

Meso ostaje duže svježe

 

Meso životinje zaklane na islamski način duže ostaje svježe, zbog toga što u tom mesu nema ostataka krvi, za razliku od mesa zaklanog drugim metodama.

 

Životinja ne osjeća bol prilikom klanja

 

Brzo presijecanje vratnih žila prekida dotok krvi do moždanog centra odgovornog za osjećaj bola. Zbog toga životinja prilikom klanja ne osjeća bol. Dok umire, životinja se pomjera, grči, uvija i udara nogama, ne zbog toga što osjeća bol, već zbog kontrakcija i grčenja mišića koji ostaju bez krvi. Na taj način sva krv izlazi iz tijela.

Leave a comment