Vijesti

Završena međunarodna konferencija u Frankfurtu

U periodu od 1. do 3. marta 2024. godine, u njemačkom gradu Frankfurtu održana je naučna konferencija „Ljudska sigurnost: njene potrebe, oblasti i mehanizmi zaštite“ koja se bavila temama islamskih studija, sigurnosti i međunarodne saradnje, organizovana od strane institucije Manarat Al-Fikr u saradnji sa univerzitetima iz Njemačke.

Dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver Omerović bio je jedan od učesnika i izlagača na konferenciji, koja je brojala ukupno 47 učesnika, od kojih su njih 30 bili direktni izlagači, dok su se ostali uključivali preko online platformi. Dekan je u izlaganju, osvrnuvši se na naslov konferencije, istakao da ljudska sigurnost ne podrazumijeva samo fizičku i vojnu sigurnost, već i sve ostale segmente ljudskog života: pravna, ekonomska, porodična, obrazovna i sve ostale vrste sigurnosti.

Fokus konfrencije je bio na važnosti međunarodne saradnje u oblastima prava, sigurnosti i islamskih studija. Kao što je bilo i očekivano, prisustvovao je veliki broj eminentnih stručnjaka i velikih imena iz pomenutih oblasti.