Vijesti

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović održao predavanje na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru

SONY DSCU okviru posjete Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, predsjednik Mešihata IZ-e Hrvatske muftija dr. Aziz ef. Hasanović, sa svojom delegacijom, 14.04.2015. godine, posjetio je Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, gdje ga je dočekao dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, direktor Medrese Rešad ef. Plojović, član Mešihata Hajro ef. Tutić, kao i profesori Fakulteta.

Tom prilikom muftija Hasanović održao je predavanje studentima Fakulteta gdje je govorio o stanju muslimana i islamskih zajednica, kako u Hrvatskoj tako i drugim zemljama Evropske unije. Tim povodom je rekao:

„Na svojoj sam inauguraciji rekao jednu rečenicu koja je izazvala pažnju, a to je da Hrvatska ulazi u Evropsku uniju s jednim bogatstvom, a to bogatstvo je, ustvari, najbolje riješeno muslimansko pitanje koje može biti model i rješenje za druge evropske zemlje, ali i model i rješenje za kršćanske manjine u islamskim zemljama.“

Islam je u Hrvatskoj priznat 1916. godine kao ravnopravan sa drugim religijama. To priznanje nije ostalo samo slovo na papiru već je 2002. godine Mešihat IZ-e Hrvatske potpisao ugovor sa Vladom, čime su definisana prava muslimana u toj zemlji. Ugovorom je riješeno pitanje halal ishrane, gradnje islamskih objekata, zabrana da se islam javno blati, imami su finansirani iz državne kase i imaju imunitet, šerijatski brak je jednak građanskom braku i mnogi drugi primjeri.

Prema tome, po riječima muftije Hasanovića, riješeno pitanje prava muslimana u Hrvatskoj može poslužiti kao model rješavanja tog pitanja u Evropi. U toku prethodne godine muftija dr. Aziz ef. Hasanović obišao je Brisel, Vatikan, Organizaciju za islamsku saradnju i Stejt Department gdje je promovisao ovo kao ideju.

Muftija je na samom kraju istakao da je ponosan jer je inicijativa koju je pokrenula Islamska zajednica u Hrvatskoj poprimila globalni karakter, stoga je poručio da je potrebno da se muslimani institucionalno organizuju i ujedine. Dalje je naglasio da muslimani moraju biti faktor koji će iznositi svoje inicijative prema Vladi. Samim tim, Islamska zajednica Hrvatske koristeći svoje blagodati želi da apeluje na druge zemlje i pomogne im u rješavanju svojih problema.

Nakon predavanja muftija Hasanović je odgovarao na pitanja studenata FIS-a.

SANA- Amela Salković

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Leave a comment