Vijesti

Majku ili ženu – koga poslušati

PITANJE: Da li je ženi dozvoljeno da bude ljubomorna na svog muža i da li joj je to mahana?

ODGOVOR: Jedno od svojstava koje se vrlo često može uočiti kod žene jeste ljubomora, našta ukazuje i sam Poslanik a.s.
Poslanik a.s. govori da je ljubomora jedna od osobina koja se može naći u srcu žene, ali ukazuje takođe da „žena koja bude strpljiva u podnošenju ljubomore, nadajaći se nagradi od Uzvišenog Allaha dž.š., imat će kod Uzvišenog Gospodara nagradu šehida“. Dakle, Poslanik a.s. ukazuje da je moguće ljubomoru naći kod žene, ali podstiče ženu da ne dozvoli ljubomori da izađe iz njenog srca, odnosno da ne dopusti da ona bude uzrok netrpeljivosti i negativne energije koja se može unijeti u bračnu zajednicu, što može uzrokovati neslaganje i nesporazume između supružnika, koji mogu rezultirati razvodom.

Ukoliko je riječ o ljubomori koja se javi kod osobe, a koja se ne ispolji i ne uzrokuje negativne posljedice, onda možemo odgovoriti da od nje nema nikakvih štetnih posljedica. Naprotiv, ona može biti, ukoliko se osoba u njoj strpi, izvor nagrade za ženu na Sudnjem danu, kako je spomenuto u prethodno citiranom hadisu.
Dakle, ljubomora nije svojstvo niti mahana koja ženu čini manjkavom, već je ona prirodno svojstvo žene sa kojim se ona rađa i živi, ali naravno kojem ne smije podleći i dozvoliti da uzrokuje negativne posljedice i očaj kod nje, već ga mora kontrolisati.
Kontrolom ljubomore i nedozvoljavanjem da uzrokuje negativne posljedice, žena pokazuje vjersku svijest, strpljenje i snagu, koji povlače kao posljedicu nagradu od Uzvišenog Gospodara, koji je njen Stvoritelj i koji je ljubomoru učinio jednim od životnih iskušenja žene, koje se treba podnijeti na način sa kojim je Uzvišeni Allah zadovoljan.

PITANJE: Zovem se Elvis, klanjam, postim i iskreno vjerujem. Međutim, strah me je mog imena. Da li sam dužan promijeniti svoje ime? 

ODGOVOR: Jedna od dužnosti roditelja prema svojoj djeci, odnosno novorođenčadima, jeste da im odaberu lijepo islamsko ime, po kojem će ga prozvati i po kojem će to dijete biti prozivano na Sudnjem danu. Vrlo često se dogodi da roditelji zbog svog nepoznavanja propisa vjere ili zbog svoje trenutne zablude, svojoj djeci daju imena koja nisu islamska, odnosno, daju imena po uzorima i idolima svog vremena, što vrlo često mogu biti: pjevači, glumci, fudbaleri itd., ne vodeći računa da li je pritom ispoštovan propis vjere. Kada se govori o djeci koja nose takva imena, ona neće biti odgovorna pred Uzvišenim Allahom i neće imati negativnih posljedica od imena kojeg su im njihovi roditelji dodijelili, tako da ime koje nosi osoba koja je uputila ovo pitanje ni u kojem slučaju nije izvor negativne energije, odnosno negativnih posljedica i kazne. Uzrok nagrade, odnosno kazne, na Sudnjem danu, a i na ovome svijetu, jesu djela koja čovjek čini, tako da osoba koja obavlja namaz, posti, čini dobročinstvo svojim roditeljima, koja čini ostala dobra djela, zaslužuje nagradu od Uzvišenog Gospodara, koja će joj pripasti u potpunosti, bez obzira kako bilo njegovo ime.
Ovo potvrđujemo i činjenicom da kada osoba, koja nije musliman, prihvati islam ne mora mijenjati svoje ime, već ga može zadržati, posebno ukoliko će to uzrokovati negativne posljedice u njenom životu i radu. Ukoliko ne postoji bojazan od negativnih posljedica promjene imena, onda ga je bolje promijeniti i odabrati lijepo islamsko ime.
Dakle, dužnost roditelja jeste da djeci daju lijepo islamsko ime. Ukoliko oni tu svoju dužnost ne ispune, onda je dijete, kada dostigne punoljetstvo, slobodno da odabere hoće li zadržati svoje ime, ili će ga zamijeniti nekim drugim imenom. Ukoliko ga promijeni neće biti kažnjeno za to, ukoliko ga zadrži neće biti kažnjavano zbog njega, zato što je, kako smo rekli na početku, izvor nagrade ili kazne djelo koje čovjek čini. 

PITANJE: Da li žena treba biti više pokorna mužu sa kojim lijepo živi ili majki koja joj ruši brak i nagovara je protiv muža?

ODGOVOR: Uzvišeni Allah je supružnicima odredio prava i dužnosti koje jedno prema drugome moraju ispunjavati, a muža je učinio odgovornim za njegovu suprugu. Ispunjenje međusobnih prava i dužnosti supružnika i njihovo poštovanje kao rezultat povlači skladan bračni život, te sreću i zadovoljstvo.
Po pitanju roditelja, Allah dž.š. naređuje dobročinstvo i održavanje lijepih odnosa, zabranjuje njihovo uznemiravanje na bilo koji način, pa makar to bilo i kroz najblaži oblik neslaganja sa roditeljima izražen kroz riječ „uh“, kako stoji u Kur'ani Kerimu.
Dobročinstvo prema roditeljima ne označava bezuslovnu pokornost svim njihovim zahtjevima, kao što neispunjavanje svih zahtjeva roditelja ne znači odsustvo dobročinstva i pažnje prema roditeljima.
Naravno da supruga koja lijepo živi sa svojim mužem, koji je poštuje i ispunjava ostale bračne dužnosti, neće dozvoliti da neko sa strane poremeti njihove odnose, posebno kada to želi učiniti bez opravdanog razloga, pa makar to bila i majka ili otac.
Međutim, pokušaj miješanja roditelja u bračni život sa namjerom da ga poremete i uzrokuju razdvajanje, ne daje za pravo da se odnos prema roditeljima pogoršava i da se umanji dobročinstvo prema njima.
Naprotiv, prema roditeljima se mora održati maksimalna pažnja i poštovanje, ali je potrebno uložiti dodatno snage i strpljenja kako bi im se ukazalo na pogubnost zahtjeva koje imaju, a koji su utemeljeni, vjerovatno, na glasinama ili bezrazložnoj netrpeljivosti. 
Uvijek postoji način da se putem razgovora dođe do rješenja koja će zadovoljiti roditelje, a koja su obostrani interes, bračnih drugova i roditelja, a to je nešto što je željeni cilj kojem streme svi roditelji kada su u pitanju njihova djeca.

Leave a comment