Vijesti

Kur`an o srcu (2.dio)

Srce snadbijeva ćelije kiseonikom. Ćelije uzimaju kiseonik i koriste ga, a odbacuju ugljen dioksid i štetne sastojke i otpatke koje uzima krv i odnosi ih do pluća, koja tu krv prečišćavaju i svakako odbacuju štetne sastojke, a izbacuju ugljen dioksid putem izdisaja. Kada bi se vensko-arterijski sistem u ljudskom organizmu rayvukao svojom dužinom u magistralu, ona bi bila dugačka preko sto hiljada kilometara.

 

Veza  mozga i  srca

 

Da li mozak upravlja funkcijama srca, kao što kaže većina učenjaka, ili je stvar obratna? Važno je spomenuti da su po ovom pitanju učenjaci podijeljeni.

Mnogi zapadnjački učenjaci pokušavaju da dođu do vrlo bitnih informacija o tome šta se to događa u mozgu i oko njega? Nisu u stanju da shvate kako dolazi do toga da se čovjek prisjeća stvari? Ostaje im nepoznato šta uzrokuje da čovjek spava? Zašto srce kuca i šta je to što ga pokreće da kuca? I njima kao učenjacima je nejasno toliko puno stvari. Oni objelodanjuju samo ono što otkriju preko instrumenata.

Dakle, kod zapadnjačkih stručnjaka postoji pravilo da se sve zasniva na probrama, instrumentima, terapijama, laboratorijama, osjetilima i direktnom viđenju.

Međutim, mi kao muslimani imamo jasne dokaze, nepobitne činjenice koje nam Kur`an još prije 14 vijekova govori. Kur´an nam govori o ulozi srca i predočava da je srce centar svih osjećaja, razmišljanja, razumijevanja, shvatanja i pamćenja.

Prije trideset godina su pojedini učenjaci počeli izučavati vezu između srca i mozga. Zaključili su da srce ima svoju veliku ulogu u shvatanju i razumijevanju svijeta oko nas.

Ova priča dobija na važnosti onog momenta kada su primijetili usku vezu onoga što čovjek shvata, razmišlja, razumije, osjeća sa brojem otkucaja srca i pritiska krvi, kao i brzinom udisaja. Zaključili su da srce vrši jak uticaj na pokretanje aktivnosti elektriciteta u mozgu. S druge strane, učenjaci nisu sigurni da li postoji veza između srca i broja otkucaja, ali to nisu ni opovrgli. To je zato što nisu u stanju da otkriju sve tajne vezane za srce. Činjenica je da je srce organ koji daje instrukcije mozgu. Ovu činjenicu nauka nije opovrgla. Ali ono što je najbitnije jeste da se ova konstatacija slaže sa Kur´anom.

Kaže Uzvišeni Gospodar:

 

{و لقد ذرأنا لجهنم كثيراً من الجن والإنس لهم قلوب لا يفقهون بها و لهم أعين لا يبصرون بها و لهم آذان لا يسمعون بها أولئك كالأنعام بل أضل أولئك هم الغافلون}الأعراف179

 

„Mi smo za Džehennem mnoge džinove i ljude stvorili. Oni pameti imaju – a njima ne shvataju, oni oči imaju – a njima ne vide, oni uši imaju – a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori – oni su zaista nemarni.“ (El-Earaf, 179)

 

Kaže jedan od eminentnih mufessira, Imam Taberi, o ovom ajetu: “Oni koje je Allah stvorio za Džehennem od Svojih stvorenja imaju srca, ali njima ne razumiju kada vide Allahove dokaze i njima (srcima) ne razmišljaju, jer Božiji dokazi im svjedoče Božiju jednoću, i ne uzimaju pouku koja im služi da shvate da su Poslanici pozivali i veličali jednoću Božiju. Zato ih Gospodar opisuje kao one koji ne razumiju srcima, zato što su se okrenuli od istine i ne koriste blagodati (srca) da bi shvatili.“(1)

Kaže Uzvišeni Gospodar:

 

{أفلا يتدبّرون القرآن أم على قلوب أقفالها}محمد 24

 

 „Kako oni ne razmisle o Kur´anu, ili su im na srcima katanci.“ (Muhammed, 24)

 

Kaže Taberi, objašnjavajući ovaj ajet: “Zašto oni – munafici ne razmisle i ne uzmu pouku iz Kur´ana, ili im je Allah zaklopio njihova srca pa oni ne razumiju i ne shvataju pouke i poruke iz Kur´ana.“ (2)

Iz ova dva spomenuta ajeta, kao i iz desetine drugih koje nismo spomenuli, eksplicitno se zaključuje da se Allah obraća srcima i da se u njima nalazi mjesto kojim shvatamo, razumijemo i razmišljamo.

 

(1) Taberi,6 str.131-132.

(2) Taberi,13 str.57.

Linda Marks, The power of the heart. Paul Persall, The Hearts Code: Taping the wisdom and power of our heart energy, New York, Broadway Books, 1998.

 

Dr. Mehmed Mešić

Leave a comment