Vijesti

Kur'an o budućnosti

Ovo je tema koja je od davnina zanimala mnoge učenjake.
Ali, jedna vrlo prepoznatljiva stvar koja odlikuje Božju knjigu jeste da svakog dana izbijaju nova naučna otkrića i otkrivaju se tajne koju ukazuju na činjenicu da je Kur´an knjiga objavljena od Allaha, Mudrog, Hvaljenog.
Prije nego što započnemo govor o ovoj temi, da kažemo mišljenje islamske uleme po ovom pitanju:

 

1. Zaista, Božji govor je istina. Kada Uzvišeni Gospodar govori o Kijametskom danu, znači da će se on desiti. U tom kontekstu Allah dž.š. upotrebljava prošlo vrijeme, da bi nam što jasnije bilo. Kao da se Allah obraća laicima i svima koji sumnjaju, pa kaže: „Kao što sad ne sumnjate u prošlost koju ste očima vidjeli, nemojte sumnjati ni u budućnost koja vas čeka, a to je proživljenje. Zato vam se obraćam u prošlom vremenu zato što je ono istina koja se ne može promijeniti niti zamijeniti.“

2. Kur´an upotrebljava prošlo vrijeme kada govori o Kijametskom danu zato što je to poseban način i odlika kur'anskog stila koji, bez sumnje, upućuje na božansko porijeklo. On, Kur'an nije lakrdija niti govor insana. Da je kojim slučajem bio ljudskog porijekla onda bi Arapi bili prvi od svih drugih koji bi mogli nešto slično njemu sastaviti. I pored toga što Kur'an nije ljudskog porijekla, Arapi su mislili da mogu sastaviti nešto slično Kur'anu, ali u tome nisu uspjeli i u tome leži snaga Kur'ana koji ostaje za ljude i džine nadnaravan i nenadmašan do Kijametskog dana.
U tom kontekstu kaže Božji poslanik Muhammed a.s:
{فيه نبأ ما قبلكم و خبر ما بعدكم و حكم ما بينكم هو الفصل ليس بالهزل من تركه من جبار قسمه الله و من ابتغى الهدي في غيره أضلّه الله و هو حبل الله المتين و هو الذكر الحكيم و هو الصراط المستقيم، هو الذي لا تزيغ به الأهواء و لا تلتبس به الألسنة و لا تشبع منه العلماء و لا تخلق على كثرة الرد، و لا تنقضي عجائبه هو الذي لم ينتهي الجن إذ سمعته حتى قالوا: إنا سمعنا قرآناً عجباً يهدي إلى الرشد، من قال به صدق و من عمل به أُجر و من حكم به عدل و من دعا إليه هُدي إلى صراط مستقيم}
„U Kur'anu je navještenje o onome što je bilo prije vas i vijest o onome što će doći poslije vas. Kur'an presuđuje između vas. On je jasni govor i nije lakrdija. Koji silnik ga napusti, Allah će ga uništiti, a ko bude tražio uputu u nečemu izvan njega, Allah će ga u zabludi ostaviti. On je čvrsta Allahova spona i mudra opomena – pravi put. Njega strasti ne mogu iskriviti niti ga jezici mogu izmijeniti. Učenjaci ga se nikada ne mogu zasititi niti mu mnogobrojni prigovori mogu štetu nanijeti. Kur'anske krasote se ne iscrpljuju. Džini, kada su ga čuli, nisu mogli odoljeti da ne kažu: „Mi smo, doista, Kur'an koji izaziva divljenje, slušali!“ Ko po Kur'anu govori – istinu govori. Ko po Kur'anu postupa – bit će nagrađen. Ko po Kur'anu prosuđuje – pravedno prosuđuje. Ko Kur'anu poziva – pravom putu poziva.“

3. I treće mišljenje da je budućnost u odnosu na Allaha kao prošlost u odnosu na nas. Allah je Uzvišen, Njegova svojstva nisu kao naša, On sve vidi i On je i Stvoritelj svega, Stvoritelj vremena, prostora i budućnosti. Allah sve vidi i u tom kontekstu je upotrijebljeno prošlo vrijeme formulacijom budućnosti da se ukaže da Allah sve vidi.

Najnovija naučna istraživanja obavljena putem tehnologije tragova magnetne rezonance (FMRI) otkrila su da su oblasti mozga koje se koriste prilikom razmišljanja o prošlosti iste kao one koje se koriste za razmišljanje o budućnosti.
Neka je Uzvišen Allah dž.š. koji je usavršio svaku stvar, koji se obraća čovjeku i govori mu o budućnosti formulacijom prošlog vremena, znajući da se iste oblasti mozga  odazivaju podjednako, čak i više za prošlo vrijeme, tj. da čovjek više reaguje kada se govori o stvarima iz prošlosti nego o budućnosti.
U tom kontekstu, čovjek ima naklonost prema Božjem govoru, jer Božji govor se obraća svakoj ćeliji vjernika, a te ćelije su programirane da se odazivaju pozivima svoga Gospodara. U ovom kontekstu je i važno liječenje Kur´anom, zato što ćelije pokazuju sklonost prema Božjem govoru.

Spomenut ćemo primjere iz Kur´ana koji govore o Kijametskom danu, ali formulacijom prošlog vremena.
Obratite pažnju na snagu i ljepotu ovih ajeta.

{و أُزلفت الجنةُ للمتقين90 وبرزت الجحيم للغاوين91 و قيل لهم أين ما كنتم تعبدون92 من دون الله هل ينصرونكم أو ينتصرون93 فكبكبوا فيها هم والغاوون}
„I Džennet će se čestitima približiti, a Džehennem zalutalima ukazati, i reći će im se: Gdje su oni kojima ste se klanjali, a niste Allahu; mogu li vam oni pomoći, a mogu li i sebi pomoći? Pa će i oni i oni koji su ih u zabludu doveli u njoj biti bačeni.“ (Aš-Šu´ara, 90-94)

Ako pogledamo u riječi: uzlifet, burrizet, ve kile, fekubkibu, sve su one upotrijebljene u formulaciji prošlog vremena.

I kao novinu koju treba spomenuti ovdje jeste da Kur´an upotrebljava formulaciju budućnosti i prošlosti kada govori o Kijametskom danu, što ukazuje na nadnaravnost i autentičnost Božjeg govora. 

Leave a comment