Vijesti

Kur´anska nenadmašnost u stvaranju Kosmosa i Zemlje (magnetna polja)

 

 

Naučna istraživanja potvrđuju da je Zemljin magnetni prostor jedan u nizu blagodati života na na ovoj planeti, jer bez njega ne bi bilo ni života. Naučici su, proučavajući druge planete u Sunčevom sistemu, zaključili da mnoge nemaju magnetna polja,

 kao što je npr. Mars. Ta planeta, u nedostatku magnetnog polja, nije u mogućnosti da se brani od užasno jakih vjetrova koji dolaze sa Sunca i izazivaju temperaturu na njemu od nekoliko stotina stepeni.

Smjer i pravac kretanja magnetnog polja se uvijek mijenja, tako da se na sjeveru Zemlje magnetno polje pomjera 15 km u godini. Ovo su podaci NASA-e, a smatra se da će nakon hiljadu godina promijeniti svoj smjer, tako da će se preseliti na jug.

Ovaj proces kretanja magnetnih polja ima posljedice na sva živa bića, a također ima za posljedicu kretanje gvožđa unutar Zemlje. Učenjaci ukazuju na važnu činjenicu, a to je da je magnetni prostor Zemlje bio jači u prošlosti i da se on konstantno smanjuje, te da će doći dan kada će magnetni prostor Zemlje nestati, što će imati za posljedicu prodor Sunčevih vjetrova do Zemlje, a što će opet uzrokovati visoke temperature na njoj. Na udaru snažnih temperatura će biti mora, što će omogućiti da se voda pretvori u vodonik i kiseonik, a ovaj sastav je eksplozivan, te će dovesti do snažnih eksplozija. U Kur´anu nalazimo dva ajeta u kojima Uzvišeni Gospodar kaže:

 

{ و إذا البحار سُجّرت}  التكوير 6

 

„I kada se mora vatrom napune.” (At-Takvir, 6)

 

Jezičko značenje riječi sudždžiret – kada se temperatura podigne i postane vrela i užarena.

U drugoj suri kaže Uzvišeni:  

 

{و إذا البحار فُجّرت}الإنفطار 3

 

„I kada se mora jedna u druga uliju.“ (Al-Infitar, 3)

 

Nauka potvrđuje da se Kosmos kreće ustaljenom dinamikom, isprogramiranom do detalja. Dok se jedan dio Zemlje nalazi pod Sunčevim zracima, drugi dio počiva u tami. To nam potvrđuje sledeći ajet:

 

{فالقُ الإصباح و جعل الليل سكناً والشمس والقمر حُسباناً ذلك تقدير العزيز العليم}الأنعام 96

 

„On čini da zora sviće, On je noć odredio za počinak, a Sunce i Mjesec za računanje vremena; to je odredba Silnoga, Sveznajućega.“ (Al-An’am, 96)

 

Ajet upućuje na činjenicu da se određena dešavanja događaju tokom dana od nasrtaja kosmičke prašine i prevelike Sunčeve toplote, kao i drugih kosmičkih tijela koja pokušavaju da uđu u prostore Zemljine orbite, ali većinom bivaju eliminisani od čuvara Zemljinog prostora, magnetnih polja, lomeći se pred Zemljinim prostorom kao što se morski talasi lome o strme obale. Promatrajući detaljnije, zapažamo da ovaj ajet upućuje na neka dešavanja i radnje. Tačno je da je Sunce podređeno da koristi čovjeku, ali ako bi do Zemlje doprlo sve što Sunce ispušta (gasovi, kosmička prašina i drugi materijal), Zemlja bi izgorjela. Božijom milošću ta je opasnost otklonjena jer je Uzvišeni stvorio zaštitne slojeve oko Zemlje, koji zajedno sa magnetnim poljima imaju zadatak da štite Zemlju od prekomjernih zraka i ostalih materijala, istovremeno omogućavajući ograničeni ulaz zracima koji koriste čovjeku i okolini. 

Svaki sloj Zemljine zaštite ima različitu ulogu. Uzvišeni Gospodar je ravnomjerno rasporedio slojeve Zemljinog omotača. Postoji niz slojeva koji kontrolišu i prečišćavaju sve vrste zraka koji dopiru i prilaze Zemlji, a magnetna polja sprječavaju ulazak većih tijela i kosmičke prašine. Ono što uspije da prođe to je u manjim količinama i u manje je štetno po život na Zemlji.

Zar ovu zaštitu Uzvišeni Gospodar nije spomenuo prije četrnaest vijekova u Kur´anu a.š.:

 

{و جعلنا السماء سقفاً محفوظاً و هم عن آياتها معرِضون}الأنبياء 32

 

„I to što je nebeski svod osiguran naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.“ (Al-Anbija, 32)

 

Prostor magnetnog polja radi po principu unakrsnih, tj. suprotnih ogledala, čija je uloga da razbijaju jake Sunčeve vjetrove i da ih usmjeravaju u više pravaca, razbijajući im na taj način snagu i toplotu.

Allah dž.š.se kune ovom pojavom u Kur´anu a.š.:

 

{والسماء ذات الرجع}الطارق11

 

„Tako mi nebesa koja odvraćaju.“ (At-Tarik, 11)

 

Uzvišeni Gospodar je zaštitio Zemlju sa sedam slojeva koji su ravnomjerno raspoređeni oko nje, štiteći je od svake strane opasnosti. Ovi slojevi su jedni iznad drugih i svaki ima svoju ulogu i zadaću. Da kojim slučajem nema ovih slojeva, čuvara Zemlje, onda bi na Zemlji sve bilo prepušteno slučaju i neredu. Zato su ovi slojevi Allahova blagodat ljudima i svjetovima. U tom smislu Uzvišeni kaže:

 

{و سخّر لكم ما في السموات و ما في الأرض جميعاً منه إنّ في ذلك لآيات لقوم يتفكّرون} الجاثية 13

 

„I daje vam da se koristite onim što je na nebesima i onim što je na Zemlji, sve je od Njega. To su, zaista  pouke za ljude koji razmišljaju.“ (Al-Gatija, 13)

 

Posmatrajući ovaj savršeni sklad u Kosmosu pitamo one koji sav ovaj red i harmoniju pripisuju slučajnosti i prirodi: Ko je taj ko je podučio Zemlju kako će braniti sebe u ovom bezgraničnom Kosmosu? Ko je taj ko je osigurao život na Zemlji dajući joj sedam zaštitnih slojeva koji je štite od kosmičke prašine, Sunčeve toplote, opasnih radijacija? Zar to nije Svemogući, Sveznajući Allah dž.š.

Poslije ovakvih jasnih dokaza i aduta ne ostaje nam ništa drugo nego da kažemo: 

 

{فتبارك اللهُ أحسنُ الخالقين} ألمؤمنون14

 

„Pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj.“ (Al-Muminun, 14)

 

I pored svih ovih dokaza, ima i bit će onih koji poriču i ne zahvaljuju Uzvišenom na svim blagodatima i ima i bit će onih koji o Uzvišenom I Njegovim propisima raspravljaju kao da su učenjaci. U tom smislu, Uzvišeni upozorava pa kaže: 

 

{الم تر أنّ الله سخّر لكم ما في السموات و ما في الأرض و أسبغ عليكم نعمه ظاهرةً و باطنةً و من الناس من يجادل في الله بغير علمٍ و لا هدىً و لا كتابٍ منيرٍ} لقمان 20

 

„Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez Knjige svetilje.“  (Lukman, 20)

 

 

Leave a comment