Vijesti

Kome Bajram da mubareklišemo

One koji nisu iskoristili Ramazan, nisu se pokajali, nisu se harama čuvali, neka ih je sram, ponovo neka ih je sram, zaista su lišeni, nisu priliku koju im je Allah dao iskoristili, već su šansu propustili da im Milostivi grijehe oprosti, da ih Njemu približi i u Njegov Džennet uvede. Kako njima da Bajram čestitamo, kakav uspjeh njima da mubareklišemo? Zar na lišenost da zahvalimo, zar na nemarnost da šutimo? Nema njima bajrama, nema njima radovanja…

 

Hvala Allahu koji nas počasti da mjesec Ramazan živi i zdravi dočekamo i olakša da ga u ibadetu i rahatluku ispostimo.

Bajram šerif mubarek olsun svim vjernicima, svim Allahovim iskrenim robovima.

Bajram šerif mubarek olsun tebi vjerniče na pokazanom strpljenju. Mjesec dana si postio, te si se hrane i pića klonio. Dug dan si postio na ovim vrućinama, a možda težak posao radio. Znaj da je ono što je Allah pripremio od pića, jela i džennetskog hlada od Gospodara Plemenitog tebi nagrada.

Bajram šerif mubarek olsun tebi vjerniče na pokazanom strpljenju. Mjesec dana si postio i svoj jezik si čuvao, te si ga zikrom vlažio, a nisi ga psovkama, lažima i ogovaranjem prljao. Time si sebe sačuvao i svoj post odbranio. Takve samo nagrada od Plemenitog čeka i radosna vijest su Rejjan – vrata džennetska.

Bajram šerif mubarek olsun tebi vjerniče na pokazanom strpljenju. Mjesec dana si postio, te si Kur'an učio, tekbire donosio i salavate ponavljao. Time si pokazao da si ispravno post shvatio, te si cijelim tijelom postio, baš onako kako je tvoj Poslanik naredio i svom ummetu u emanet ostavio.

Bajram šerif mubarek olsun tebi vjerniče na pokazanom strpljenju. Mjesec dana si postio i noćne namaze pored farza klanjao, pred Milostivim si stajao, Njemu sedždu činio i time sebe uzdigao i najljepši užitak na dunjaluku osjetio, ali ono što te od Gospodara čeka je Njegova nagrada velika.

Bajram šerif mubarek olsun tebi vjerniče na pokazanom strpljenju. Mjesec dana si postio i dovu Allahu upućivao da ti grijehe oprosti, Njemu približi i vatre zaštiti. Ispravan je postupak to bio, a Allah je takvima obećao da će im oprostiti, od stanovnika Dženneta ih učiniti i vatre ih sačuvati.

Bajram šerif mubarek olsun tebi vjerniče na pokazanom strpljenju. Mjesec dana si postio i darežljiv i plemenit bio, te si na Allahovom putu udjeljivao. Time si sebe i imetak očistio i nafaku sebi uvećao, a Plemeniti je obećao da će berićeta takvima dati i imetak im sačuvati.

Svima vama Bajram šerif mubarek olsun jer ste ispravno postupili i svome se Gospodaru odazvali. Zato za Bajram najljepša odijela obucite i mirise stavite, tekbire donosite kako bi Milostivom zahvalni bili na uputi i Njegovoj neizmjernoj blagodati.

A oni koji nisu iskoristili Ramazan, nisu se pokajali, nisu se harama čuvali, neka ih je sram, ponovo neka ih je sram, zaista su lišeni, nisu priliku koju im je Allah dao iskoristili, već su šansu propustili da im Milostivi grijehe oprosti, da ih Njemu približi i u Njegov Džennet uvede. Kako njima da Bajram čestitamo, kakav uspjeh njima da mubareklišemo? Zar na lišenost da zahvalimo, zar na nemarnost da šutimo? Nema njima Bajrama, nema njima radovanja…

 

mr. Enver-ef. Omerović

Leave a comment