Vijesti

Kad srca progovore – VIDEO

 

U srijedu, 31.03.2010. u 19:30 u sali Mešihata IZ, studenti Fakulteta za islamske studije su održali umjetničko veče, u želji za afirmacijom i razvijanjem posebnih talenata kod studenata. Učešće su uzeli studenti svih godina Fakulteta:

Adela Kačapor IV, Behar Esati IV, Mirsad Hadrovic III, Remka Džemić III, Adela Biševac III, Irfan Klica II, Meliha Preljević I, Selma Mekić I, Aida Rašljanin I, Edin Đerlek I i Sabahudin Jerebičanin I.

Veče je započeto „Vječnim riječima“, kako navodi jedan od moderatora večeri, učenjem Kurana Časnog. Ašare je proučio student I godine Sabahudin Jerebičanin.

U ambijentu koji daje osjećaj tradicije i Orijenta, studenti su se predstavljali autorskim radovima: proznim tekstovima, poezijom i ilahijama.

„Kažu da su prijatelje kao zvijezde. Ne vidiš ih uvijek, ali kada ih ugledaš, uvijek će ti obasjati put“, riječi su kojim je najavljena prva pjesma „Prijatelju“ autora Adele Kačapor.

”Onaj koji se Allaha boji izlaz će naći” je Kur'anski ajet kojim Uzvišeni Allah uliva povjerenje u srce vjernika, ali također je naslov priče koju je napisala studentica I god Aida Rašljanin.

Aida Rašljanin je, također, autor ilahije „Ja Allah“ koju je proučila Selma Mekić.

Da pjesništvo nije nikakva novina u islamu, već da je to tradicija i prijašnjih Arapa, da je njegova uloga u islamu veoma bitna, što nam govori činjenica da u Kuranu postoji čitava sura pod nazivom ”Šuara/Pjesnici“ objasnio nam je u svom izlaganju student III god. Mirsad Hadrović. Mirsad je također napisao tekst ilahije o Palestini koju je ovom prilikom izvodila Adela Biševac.

Najiskreniji čovjek je uvijek dijete”, rekao je Sokrat davno. A ”Isječak iz moje mašte” je pjesma koju je napisala studentica III godine Remka Džemić.

”Ja svoj grad smatram jednom velikom avlijom u kojoj žive najbliži moji – moji Bošnjaci” dio je iz teksta ”Prokleta avija moga vremena” autora Adele Biševac, u kojem ona govori o stanju današnjeg naroda i želji da se sve bude bolje.

Nakon nje Džengis Ćorović se predstavio autorskom ilahijom koju je izveo.

Za ovu priliku je Irfan Klica napisao izvanrednu priču u kojoj je opisao veličinu islama na kojoj su mu mnogi zavidjeli. Vodili su se krvavi ratovi, ostajalo se bez najlbližih, najdražih… ali ”Među njima bilo je onih, onih iskrenih koji su znali da je zora blizu”, rekao je Irfan u svom djelu.

„Tužna lica svuda su bila,

Dok si krvlju svojom natopila,

Zemlju, rijeke… Potočare,

Dugo polje i Šušnjare…“ stihovi su pjesme „Srebrenico, rano naša“ autorke Aide Rašljanin.

Meliha Preljević je studentica koja je Medresu završila i koja će je kao i svi nositi u srcu. Umjetničku atmosferu je osvježila sjećanjem o Medresi, koje je opisala u svom radu: „Medreso, tvoje svjetlo zauvijek u mojoj duši blista.“

Organizatori večeri su bili posebno radosni što su priuštili zadovoljstvo publici da uživa u ilahiji koju je izvela specijalna gošća, Berina Crnišanin, članica hora Đulistan.

Kako se bližilo kraju, potreban je bio pečat večeri… Nešto, što će je posebno obilježiti. To je najbolje učinila priča „Pod mjesečevim prahom“ Adele Kačapor, kao i ilahija „Sandžak moj“, Aide Rašljanin u izvođenju Selme Mekić.

 

Nekoliko radova publiciranih te večeri možete pročitati u sekciji “Iz pera studenata”.

 

 

Ovdje možete pogledati kompletan snimak večeri:

 

Aida Rašljanin


 

Leave a comment