Vijesti

Hafiz Maid-ef. Ibrahimović odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu za islamske studije

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru doktorsku disertaciju danas je odbranio hfz. Maid-ef. Ibrahimović, pod naslovom “Hifz Kur'ana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku od 1984. do 2021.” i time stekao titulu doktor islamskih nauka iz oblasti kiraeta.

Mentor mu je bio najmeritorniji stručnjak iz ove oblasti na našim prostorima kurra hafiz prof. dr. Dževad-ef. Šošić, što dodatno daje na važnosti i vrijednosti ove doktorske disertacije.

Komentor je bio hfz. prof. dr. Safet-ef. Husejnović, član komisije hfz. prof. dr. Almir-ef. Pramenković,  te predsjednik komisije i član muftija prof. dr. Mevlud-ef. Dudić.

Maid Ibrahimović je rođen 17. januara 1979. god. u Maglaju, od oca Ramiza i majke rahmetli Zehre. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a potom 1999. godine završava Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu odličnim uspjehom.

Po završetku Medrese odlazi u Medinu 2000. godine da usavrši arapski jezik. Nakon toga nastavlja studirati na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici, na kojoj je diplomirao 6. septembra 2005. godine.

Studije nastavlja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, odsjek za imame, hatibe i muallime koji završava u roku 22. juna 2009. godine. Upisuje se na magistarski studij na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru kojeg je završio 17. novembra 2015. godine.

Član je Školskog odbora (Upravnog odbora) Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu uime Vijeća roditelja. Radi kao imam, hatib i muallim 23 godine.

U Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Maglaj radio je pet godina, od čega dvije godine kao vjeroučitelj i honorarni imam u džematima Bradići-Krušik i Tujnica, a od 1. septembra 2002. godine u džema'atu Čobe, gdje ostaje do 28. septembra 2005. godine.

Od 29. septembra 2005. godine do 31. decembra 2013. godine radi u džema'atu Maline, MIZ Travnik, a od 1. januara 2014. godine do danas u džematu Soukbunar, MIZ Sarajevo.

Hifz je položio pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH 16. februara 2011. godine, a njegov muhaffiz je bio dr. hafiz Fadil Bektaš.

Uči sabahsku hafisku mukabelu u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji uči podnevsku hafisku mukabelu od 2014. god. Učio je pet godina mukabelu u Istiklal džamiji koja je centralna džamija Medžlisa Sarajevo. Radi kao muhaffiz u Školi hifza Časnoga Kur'ana, MIZ Sarajevo. Njegova četiri kandidata su položila hifz pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH.

Pisao je za Preporod, Glasnik,  Islamsku misao i druge časopise. Oženjen je i otac dvoje djece.

(Preporod.info)