Vijesti

Ekskurzija studenata FIS-a

Vikend u Bosni i Hercegovini

U petak, 21.05.2010. godine, poslije džume namaza, studenti Fakulteta za islamske studije krenuli su put Bosne i Hercegovine, u želji da se odmore i posjete braću i sestre širom ove prelijepe zemlje. Zanimljivo je da se Sandžaklije ovdje uvijek lijepo osjećaju, baš kao da su svom domu… zanimljivo, ali nije čudno nimalo, jer je utemeljitelj ovih prostora isti čovjek, a za nekoliko dana, vidimo da će izgradnjom Sebilja u centru Novog Pazara ovaj osjaćaj biti mnogo jači i veći.

Studenti su najljepše i najtoplije dočekani u Čajangradu u Visokom, od strane uprave i učenika Medrese „Osman-ef. Redžović“. Ovdje su konačili i odmah sljedećeg jutra pošli put Mostara. Grad sa čuvenim mostom preko rijeke Neretve. Sagrađen je između 1557 – 1566 godine, djelo turskoga graditelja .

Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20, metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakteriziran je po tankom i elegantnom obliku: profil mosta je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mjenja tokom dana zavisno od sunca. Dana 9. novemba,1993. godine HVO je srušio Stari most. Nakon obnove 2004. godine Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Nakon posjete ovom predivnom zdanju, posjetili su poznatu tekiju na Buni, u mjestu Blagaju koje se nalazi u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Treći dan su proveli na Vrelu Bosne, gdje su odmorili i uživali u prirodi i ljepotama ovog parka koji se nalazi na reci Bosni, dvanaest kilometara od Sarajeva.

Nakon toga, ono što dušama uvijek godi, Baš čarsija i Begova džamija. Ovdje su studenti proveli popodne i kupili poklone svojim najdražima…

Vodič ekskurzije je bio prodekan FIS-a mr. Hajrudin Balić. Zahvalni Allahu na svim blagodatima, moleći ga da im ukabuli dove koje su Mu uputili dok su bili musafiri, vratili su se u zdravlju i rahatluku svom dragom Sandžaku.

 

Aida Rašljanin

 

Leave a comment