Vijesti

Delegacija Mešihata u posjeti Muftiluku zeničkom

Klikni za punu veličinuU petak, 13.02.2009. godine, delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, predvođena glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, u čijem sastavu su bili rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud Dudić i dekan Fakulteta za Islamske studije hfz. dr. Almir Pramenković, posjetila je Muftiluk zenički. 
U 8:30 časova, u svom kabinetu, visoku delegaciju primio je muftija zenički mr. Ejub-ef. Dautović sa saradnicima: Jakub-ef. Salkicom – glavnim imamom Medžlisa IZ- Zenica i drugim. U prijatnom, nadasve, bratskom razgovoru bilo je riječi o unapređenju ionako dobre saradnje između Islamske zajednice u Srbiji i Muftiluka zeničkog, ne samo na vjerskom planu, već i naučnom, ekonomskom, kulturnom i svim drugim vidovima saradnje i bratskog povezivanja. Muftija zenički je upoznao goste o stanju u svom muftiluku i svim aktivnostima koje je ovaj muftiluk poduzeo kako bi vjerski život muslimana podigao na najviši nivo. Na kraju razgovora glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić je pozvao Muftiju zeničkog da ponovo dođe u Sandžak, kako je to učinio prije  mjesec dana, ali da ovoga puta sa sobom povede mnogobrojniju delegaciju koja će svojom posjetom osokoliti muslimane u Srbiji i ojačati naše bratske veze.

 

Posjeta Univerzitetu u Zenici

Istog dana realizovana je posjeta Univerzitetu u Zenici, gdje je goste primio rektor  prof. dr. Sabahudin Ekinović sa dekanima fakulteta. Rektor Ekinović je upoznao sagovornike o aktivnostima Univerziteta i njegovim osobenostima. Obavijestio je goste da  na Univerzitetu u Zenici studira oko 5.000 studenata u 25 studijskih grupa. Godišnje diplomira oko 350 studenata.

Rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr. Mevlud Dudić je istako da je uspostavljanje saradnje među univerzitetima veoma bitno po svim osnovama, kao i korisnost prenošenja iskustava, te jačanja strateškog partnerstva među ovim visokoškolskim ustanovama. Nakon rezgovora domaćini su upriličili obilazak naučno-istraživačkih hala i laboratorija na Univerzitetu, što je predstavljalo posebno zadovoljstvo jer su gosti imali priliku da se neposredno upoznaju o dostignućima ove visokoškolske ustanove na polju razvoja novih saznanja iz oblasti  tehničkih nauka.  

Posjeta  Islamskom  pedagoškom fakultetu u Zenici

Dekan fakulteta prof. dr. Zuhdija Adilović je, u svojstvu domaćina, upoznao goste o dostignućima ove napredne ustanove koja iznjedruje alime i učenjake. Dva dekana, hfz. dr. Pramenković i dr. Adilović, istakli su da su islamski fakulteti u Novom Pazaru i Zenici ustanove koje  su spoj savremene nauke sa univerzalnim vrijednostima vjere.

Saradnja između dva fakulteta se ogleda u razmjeni naučnih iskustava i profesorskih kadrova u čemu se posebno ističe Fakultet u Zenici koji je  pružao podršku Fakultetu u Novom Pazaru u naučno-nastavnom kadru. Nekoliko profesora sa Islamskog pedagoškog fakulteta predavalo je, ili danas predaje, na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Dekani su se složili da saradnju treba nastaviti još čvršće i unapređivati je na obostrano zadovoljstvo. Data je inicijativa za potpisivanje ugovora o saradnji između dva fakulteta. Hfz. dr. Almiru Pramenkoviću je upućen poziv da održi tribinu i predavanje na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Džuma namaz u Ensar džamiji u Zenici

Ensar džamija je prelijepo zdanje koja i pored svoje veličine i prostora nije mogla da primi sve džematlije željne da prisustvuju hutbi Glavnog muftije koju je održao na zadovoljstvo prisutnih vjernika. Muftija Zukorlić je istakao da je za muslimane veoma bitno očuvanje bratstva i bratskog odnosa zasnovanog na  principima Kur'ana i Sunneta.

Nakon džume namaza u ovoj džamiji, kao i svim ostalim u BiH, upriličena je sergija za prikupljanje novčanih sredstava Medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru.

Posjeta Opštini Tešanj

U popodnevnim satima istog dana delegacija Islamske zajednice na čelu sa Glavnim muftijom posjetila je Opštinu Tešanj koja je od Zenice udaljena oko 100 km. Načelnik Opštine, gospodin Fuad Šišić, upoznao je Muftiju o znamenitostima ove opštine koja ima oko 50.000 stanovnika. Muftija je uputio poziv gospodinu Šišiću da sa rukovodstvom Ilsamske zajednice i privrednicima posjeti Novi Pazar.

Opština je bogata kulturno-istorijskim spomenicima iz doba Osmanlijske vladavine. Ispod starog grada, na strmini, izgrađena je Sahat kula. Građena je krajem 17. ili početkom 18. stoljeća. Obilazak Ferhat-pašine (Čarši) džamije i klanjanje namaza u njoj pričinilo je posebno zadovoljstvo. Ova džamija je monumentalno potkupolno zdanje. Biser je orijentalne arhitekture. Sagrađena 1558. godine predstavlja dio zaštićene cjeline Starog grada Tešnja.

Tribina „Muslimani u Sandžaku“ u Tešnju

U prepunoj sali Centra za kulturu Tešanj, Glavni muftija je, sa puno elana i retoričke elokvencije, govorio o stanju muslimana u Sandžaku sa osvrtom na razvoj Islamske zajednice. Prisutni nisu krili zadovoljstvo informacijama koje su čuli i uputili su poziv Muftiji da ponovo dođe u posjetu njihovom gradu.

U večernjim satima je nastavljeno druženje u Medžlisu IZ-e Tešanj, gdje je domaćin glavni imam Fuad-ef. Omerbašić upoznao goste o redu njegovog medžlisa. Interesantno je napomenuti da je načelnik opštine ujedno i član Odbora Medžlisa, te da svojim radom veoma pomaže muslimane i zajednicu kojoj pripadaju.

Radni doručak sa zvanicama u hotelu „Zenica“

Prisustvo velikog broja uglednih ličnosti na čelu sa muftijom zeničkim mr. Ejub-ef. Dautovićem i gradonačelnikom Zenice, ujedno i potpredsjednikom Sabora IZ-e u BiH, g. Huseinom Smailovićem, samo je dobra potvrda koliko je posjeta glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića sa saradnicima dobro primljena od strane domaćina koji nisu krili svoje zadovoljstvo ni oduševljenje. U razgovoru sa privrednicima Muftija je podvukao veliki broj mogućnosti u povezivanju ljudi iz Sandžaka i Zenice na polju jačanja ekonomije i ekonomskog razvoja, kao garanta socijalnog mira i stabilnosti. Islamska zajednica i Internacionalni univerzitet su pokretačka snaga i inicijator sveopšteg razvoja i potpune afirmacije pozitivnih civilizacijskih vrijednosti muslimana Bošnjaka u Sandžaku i šire.

Radni doručak u prelijepom hotelu „Zenica“ je ujedno označio i završetak zvanične posjete Muftiluku zeničkom.

Leave a comment