Vijesti

Dekan FIS-a u posjeti bošnjačkim džematima u Beču

Od 29. novembra do 2. decembra 2012. godine dekan Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru prof. dr hfz. Almir Pramenković boravio je u posjeti bošnjačkim džematima u Beču.

U četvrtak je hfz. Pramenković, nakon jacije namaza, održao predavanje u džamiji El-Iman, gdje kao imam radi Nihad ef. Gegić. Narednog dana, hutbu je održao i predvodio džumu namaz u džamiji El-Ihsan, gdje kao imam radi mr Mithat ef. Mujović. Istog dana poslije jacije namaza u organizaciji 5 bošnjačkih bečkih džemata (Gazi Husrev-beg, Bosna, Mȍdling, El-Iman i El-Ihsan) održana je manifestacija pod motom ,,Bitno je biti Bošnjak.“ Sala u kojoj se održavala ova manifestacija bila je premala da prihvati veliki broj posjetilaca – Bošnjaka, naših vrijednih džematlija. U programu aktivno učešće su uzeli horovi svih pet džemata. Pored ilahija, kasida, prigodnih recitacija, prisutnima su se obratili Esad ef. Memić – predsjednik IZ-e Bošnjaka Austrije, hfz. Abdulmedžid Sijamhodžić – ispred IZ-e Austrije, te gosti iz domovine prof. dr hfz. Almir Pramenković Dekan fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara i Mr. Mirsad ef. Kalajdžić – rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ-e u BiH.

 

Prof. dr hfz. Pramenković je ukazao na obavezu očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta. Međutim, da bi se to ostvarilo potrebna je jaka vjera u Allaha. Pitanja preobraćaja je pitanje promjene u dubinama duše a ne vanjsko. Dakle, dresurom se ljudi ne mijenjaju. Kod vojnika se dresurom mogu razviti osobine izdržljivosti, vještine ali dresurom se ne može razviti osjećaj časti, dostojanstva. Cilj pravog odgoja je pokrenuti unutarnji tok doživljaja. Odgoj pripada čovjeku, dresura životinji. Prof. dr hfz. Pramenković je podsjetio da dva faktora pokreću čovjeka: emanet i interes. Emanet je centralni pojam morala a interes politike. Emanet je uvijek bez intersa. Moral nije racionalan. Zato je važno, podvukao je hfz. Pramenković, biti Bošnjak ali je još važnije imati dobrog, kvalitetnog Bošnjaka.

Narednog dana, subota, hfz. Pramenković je posjetio džemat Gazi Husrev-beg i, nakon akšam namaza, održao prigodno predavanje, dok je poslije jacije namaza predavanje održao u džematu El-Iman.

Leave a comment