Vijesti

Ambasador Republike Indonezije u posjeti Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru

Na zahtjev Indonezijske ambasade u Beogradu dana 26.03.2009. godine ambasador gospodin Mohammad Abduh Dalimunthe posjetio je Fakultet za islamske studije gdje ga je tom prilikom primio dekan Fakulteta dr. hfz. Almir Pramenković sa saradnicima. 

 

U srdačnom i prijateljskom razgovoru  Dekan Fakulteta je upoznao gospodina ambasadora Dalimunthea sa historijatom, organizacijom i aktivnostima Fakulteta za islamske studije te naglasio ulogu i značaj koji ima ova naučno-obrazovna institucija u našem regionu pa i šire. Dekan dr. hfz. Pramenković u razgovoru sa indoežanskim ambasadorom iznio je probleme sa kojima se susreće Fakultet, kao i Islamska zajednica u cjeliniu, a koji su se reflektovali u permanentnim napadima koji traju već drugu godinu.  Ambasador je upoznat i sa kadrovskim potencijalom Fakulteta i tendenciji ka njihovom bržem i stručnom usavršavanju.

Ambasador Mohammad Abduh Dalimunthe upoznao je rukovodstvo Fakulteta sa stanjem islama i muslimana u Indoneziji te njihovim vaspitno-obrazovnim sistemom, s posebnim osvrtom na islamske obrazovne ustanove i institucije, medrese i univerzitete.

Na kraju dvije delegacije su se saglasile  da su ovakvi susreti neophodni i korisni i da ih treba biti što češće. U tom smislu ambasador je pozvao dekana da posjeti ambasadu Indonezije u Beogradu kao i da otvorimo saradnju u razmjeni studenata i drugih vidova saradnje među ilamskim obrazovnim ustanovama.

Na kraju posjete, dekan dr. hfz. Pramenković i ambasador Dalimunthe su obišli zgradu Fakulteta, gdje je upoznat sa prostornim kapacitetima Fakulteta.

Leave a comment