Vijesti

Završena četvorodnevna edukativno-obrazovna ekskurzija FIS-a

Trideset studenata Fakulteta za islamske studije boravilo je u Turskoj na četvorodnevnoj edukativno-obrazovnoj ekskurziji.

Prva destinacija ekskurzije bila je Edirne, gdje su studenti boravili dva dana. Srdačan doček predsjednika vakufa “Sinan Meimar” Hasana Hodže Gumuša ostaće dugo u pamćenju polaznicima ekskurzije koji su bili smješteni u studentskom domu u Edirnama. Tokom boravka u ovom lijepom turskom gradiću obišli su poznate džamije “Sulejmaniju” i “Džamiju sa tri šerefeta”, koje datiraju još iz starog turskog vakta. Nakon toga, uslijedila je posjeta muzeju “Mehmed Fatiha” koji se nalazi u Edirnama, kao i obilazak “Medicinskog muzeja”. Tom prilikom dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić poklonio je sliku Altun alem džamije gospodinu Gumušu u znak zahvalnosti na domaćinskom i bratskom dočeku.

Trećeg dana boravka uslijedila je posjeta Istanbulu. Studenti su uživali u ljepotama grada na Bosforu, obilazeći pritom džamiju “Sultan Mehmed Fatiha”, gdje se nalaze njegov mezar i mauzolej. Nakon toga, uslijedio je obilazak “Sultan Ahmed” džamije, kao i džamije “Aja Sofija”, gdje su i obavili namaz. Neizostavan dio posjete Istanbulu bila je i plovidba Bosforom.

Nakon Istanbula, uslijedila je posjeta Bursi. Studenti su, predvođeni svojim dekanom dr. Enver ef. Gicićem obišli mauzolej sultana Murata I i njegovih sinova Osmana i Orhana. Poseban doživljaj bio je obilazak “Virtuelnog muzeja” u Bursi. Domaćin boravka u Bursi bio je Salih Sayin. Uslijedio je i srdačan doček gradonačelnika Burse Alinura Aktaša i druženje uz ručak. Gospodin Aktaš je svoje impresije podijelio i na društvenim mrežama, ističući da mu je bila čast ugostiti delegaciju FIS-a sa studentima.

Posljednju noć ekskurzije delegacija je provela u Edirnama, odakle je i uslijedio povratak Novom Pazaru. Vodič grupi porfesora i studenata FIS-a tokom putovanja bio je Omer Faruk Kahve.