Vijesti

Naučna konferencija „ Sandžak između stradanja i pobjede“

Naučna konferencija „ Sandžak između stradanja i pobjede“ održana je na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru. Simbolično, dan prije Pohoda na Hadžet. Likvidacija više od dvije hiljade sandžačkih prvaka masovan je zločin mržnje, istaknuto je tokom prve sesije.

I danas se ljudi dijele na protagoniste dobra i prosperiteta i na one kojima su zlo i sijanje nereda njihov izbor, rekao je predsjednik Mešihata otvarajući Naučnu konferenciju „ Sandžak između stradanja i pobjede“ održanu na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Održava se dan prije Pohoda na Hadžet gdje se vjernici na čelu s predstavnicima Islamske zajednice prisjećaju više od dvije hiljade sandžačkih prvaka koje su komunističke vlasti likvidirale i pokopale na vakufskom dobru „Mearif“.

– Mi smo kao narod, kao Bošnjaci, kao muslimani prošli težak put kako bi opstali u svojoj vjeri na svojoj zemlji. Mnogo puta kroz historiju bili smo na teškom ispitu opstanka, a Hadžet je mjesto našeg stradanja ali i našeg uzdizanja. Veoma sam sretan što imamo prilike zahvaljujući našim naučno-kulturnim institucijama, Matici Bošnjačkoj, organizirati ovaj naučni skup kojim kulturu sjećanja podižemo na nivo kakav imaju veliki i dobro organizirani narodi, muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Govoreći o temi „Bošnjaci između merhameta i naivnosti“, akademik Muamer Zukorlić naglašava da ono što je duboka ideja vjere i kulture jeste i da kada, kako kaže, moramo da se bavimo i stradanjima i žrtvama u tome moramo naći i svijesti i snage i energije za dalje i za naprijed.

– Da budemo gornji i jači od tog stradanja. Ovaj naš slobodarski pokret vraćanja dostojanstva koji traje zadnjih 30 godina kroz Islamsku zajednicu, Univerzitet, Maticu Bošnjačku, kroz sve organizacije BKZ i sve druge koje pripadaju Islamskoj zajednici i vi vidite na kakve se prepreke nailazi. Iako smo mi jedna mala zajednica koja ne može ugroziti ničije krupne interese ali se prosto ne dozvoljava da ni mala zajednica pokaže kapacitet ni u simbolici jer se tu primijenjuje pravilo nemoj da dokažu da je moguće biti slobodan. Prvo, njima će se dopasti a drugi će vidjeti da je to moguće, kazao je akademik Muamer Zukorlić.

Akademik Rastoder izlažući o „Ulozi i značaju historijskih činjenica za budućnost Sandžaka“ ističe da je ovo dobar početak intelektualnog okupljanja i razgovora o temama važnim za ukupno društvo i dilemama svojstvenim mislećim ljudima.

– Smatram jednom od najvećih savremenih gluposti definisanih u iskazu, Ostavimo prošlost da bi se okrenuli budućnosti. Ako bi to prihvatili onda vas pozivam da iza sebe ostavite sve što vaš čini ličnošću- ime, prezime, roditelje, pretke, znanje koje si stekao Šta bi dobili- Slijepca koji ne zna kuda da ide, istakao je akademik Šerbo Rastoder.

„Obračun sa sandžačkom ulemom kroz broje zločine u Sandžaku“ tema o kojoj je govorio muftija sandžački.

– Zamislite kakve sve posljedice doživljava ta sredina u kojoj se dogode ovako stravični događaji. I do današnjeg dana na mjestima gdje su se dogodili četnički pokolji, kao u Limskoj dolini, strah se osjeća među našim stanovništvom. Možete li zamisliti koliko je važna odbrana koju su organizirali imami i sandžačka ulema, rekao je muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević.

Narod koji ne poznaje svoju historiju i ne planira budućnost, njemu nema opstanka ističe prof.dr. Enver Gicić u najavi teme „Zločin na Hadžetu i obračun s bošnjačkom elitom u Sandžaku“.

– Zločin na Hadžetu je zločin mržnje, prezira, osvete, mitskog, nebeskog, odabranog naroda za ono što im je učinjeno tokom boravka Osmanlija na ovim prostorima. Sagledavajući sve činjenice, sve ono što se desilo na Hadžetu, mislim da se on može nazvati masovnim zločinom mržnje

Na drugoj sesiji govorit će prof. dr Admir Muratović, prof. dr. Jahja Fehratović, prof. dr. Hivzo Gološ, mr. Osman Softić.

Organizator konferencije Matica Bošnjačka, medijski pokrovitelj Sandžak televizija, a najavljeno je i da će sva izlaganja biti objavljena u publikaciji.