Vijesti

Upriličena tribina ‘Hadžet-poruke i pouke’

Islamska zajednica u Srbiji i Matica Bošnjačka u ponedjeljak, 2. septembra 2019. godine u Biblioteci FIS-a u Novom Pazaru povodom Dana šehida Hadžeta organizirali su tribinu ‘Hadžet-poruke i pouke’.

Aktivistkinja Matice Bošnjačke i SPP-a Sanida Selimović kazivala pjesmu posvećenu stradalima ,autora studenta FIS-a, Amara Tatarevića.

Dr. Admir Muratović direktor Instituta za genocid poručuje da su osnovni razlozi zbog kojih se genocid Bošnjacima dešava, između ostalih, jer ima onih kojima istina smeta i drugi jer su i sami Bošnjaci skloni su zaboravu. Govoreći studiozno o zločinima nad Bošnjacima napominje i pokolj u Novom Pazaru 1809.godine u tzv. Masnom sokaku (naziv zbog krvi koja je tekla), u ulica koja se nalazi preko puta zatvora, koja vodi prema Prvomajskoj u vrijeme upravo pokolja u Sjenici koji se poredi sa Srebrenicom. Napominje i 1915. Godine kad je Sandžaku ostala samo nejač a dvije godine kasnije Bošnjaci organizuju Sjeničku konferenciju.

– Nakon zločina na Hadžetu i do dan danas dosta se uradilo ali taj proces izgradnje Bošnjačke elite koja je u to vrijeme stradala još nije zaokružen. Tada su ubijeni prvaci u svim branšama u ovom narodu. Kroz kakvu tragediju su prolazili svjedoči pismo Osmana Zvizdića pisano iz zatvora nekoliko dana prije strijeljanja a koje je porodici stiglo tri godine kasnije a u kojem se navode i imena počinitelja. Njihova prezimena pripadaju mnogima koji su danas na uglednim visokim funkcijama na ovom prostoru, navodi dr. Muratović.

Također, odaje priznanje Bošnjacima u Priboj koji su objavili knjigu ‘Da pravda ne utihne’ navodeći imena više od tri hiljade ljudi u Limskoj dolini ubijenih u dvadeset dana te zahvaljujući Bošnjacima Crnugovića koji su u malom selu podigli džamiju i spomen obilježje u znak sjećanja na ubijene sunarodnjake ovog malog sela.

Dr. Rejhan Kurtović, dekan Departmana za pravne nauke IUNP-a, da poručuje nema kalkulacija, trgovine i kompromisa sa žrtvama i zločinom.

– Gledamo u budućnost i pružili smo ruku pomirenja ali nećemo zaboraviti prošlost kako se ne bi više nikad ponovila. Najveće zlo poslije Drugog svjetskog rata koje je moglo da se dogodi ovom narodu je komunizam. Na Hadžetu su strijeljani bošnjački prvaci i politički, vjerski, dobri domaćini jer su komunisti imali želju da zavladaju na duži vremenski period u čemu su i uspjeli. Strijeljanja poslije 1944 i 1945. vršena su na teritoriji čitave ex Jugoslavije ali najveći broj je na teritoriji Srbije. Prema tajnim knjigama 35 hiljada ljudi, najveći broj njih prema odlukama OZNA-e. Državna komisija za tajne grobnice osnovana je 2009. godine podsjeća navodeći da se mnogo očekivalo ali 2010. umjesto odluke konkretne upućene su Specijalne jedinice u Sandžak. Međutim, tada su naučene mnoge lekcije, među njima da se ovdje rađa nova, slobodna elita koja se ne plaši ni ostataka komunizma ni tajnih službi. Ipak, nađene su Knjige strijaljanih kako bi pratile potomstvo strijeljanih a većina njih živi danas van ovih prostora. Ono što danas zabrinjava je da je padom Rankovića uništeno dosta podataka nakon što se prešlo u UDBU, KOS. Sumnja se da su među tim knjigama i podaci o strijeljanima s Hadžeta, ističe dr. Kurtović.

Danas se spominju oprečne brojke koje ne odgovaraju stvarnim informacijama. Ipak, danas, kaže dr. Kurtović mora se tražiti od države otvaranje tajnih knjiga, mora se tražiti informacija o žrtvama, ekshumacija. U analizi presuda izrečenih u slučaju Hadžet u malom broju može se vidjeti da su tendenciozne prema utjecaju UDBA-e u kojima je izostavljeno da se čuje i druga strana. Moramo istrajati na putu da se zločin istraži iako izgleda nemoguće kad vidimo da se danas rade stvari koje su se radile u vrijeme komunizma, gdje se izgrađuju stadioni i drugi važni objekti na mjestima stratišta poput primjera iz Novog Pazara kad su se kosti žrtava nosile čak i u kesama od čipsa, kaže dr. Kurtović pozivajući sve da krenu u srijedu na Pohod na Hadžet s Trga Gazi Isa bega u 13:30 sati.

Sandzački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević podvlači da u citatima ljudski život je svet bez obzira da li se radilo o muslimanu ili nemuslimanu.

– Šehidi nisu gubitnici i imaju najvišu deredžu kod Allaha dž. š., a važno pravilo je da musliman kao pojedinac a posebno zajednica ne smije da dozvoli poniženje. Izgrađen musliman ne smije da mu se to dogodi jednom a kamoli više puta. Kao naciji, kao narodu obaveza je u Srebrenici, Hadžetu i svim drugim stratištima napraviti takvu organizaciju na svim nivoima kao mehanizam da se ovom čestitom narodu koji u svojoj historiji nije imao nijedan fašistički pokret desi više ikad ovakvo stradanje, kaže sandžački muftija.

– Prvi obruč je Islamska zajednica slobodna autonomna sa svim institucijama koja će obrazovati narod. Potom mehanizam nacionalnih, finansijskih, kulturnih, naučnih institucija koja će štiti vrijednosti čovjeka. U tom smislu osnovane su, napominje, BNF u koju treba da se učlani svaki Bošnjak i Bošnjakinja, Matica Bošnjačka, SBK, BANU jer na čelu naroda moraju biti najučeniji i najbolji. Najjači obruč svakako je država. BiH je matična država Bošnjaka koja je i dom ostala dva naroda ali mora zaštiti Bošnjake koji žive i u njoj i van nje. Sandžak mora, s druge strane, biti moderna prekogranična evropska regija u skladu sa svim poveljama EU, poručuje sandžački muftija. Nećemo mi dovište da napravimo već da obeštećenje porodicama ostvarimo i poruku pošaljemo da se nikom nikad Hadžet ne ponovi.

SANA – A.Sofić, foto: Enver Đondić

Leave a comment