Vijesti

Upriličena promocija knjige “San o slobodnom Sandžaku”, autora Enesa Nuhovića na Fakultetu za islamske studije

U biblioteci Fakulteta za islamske studije upriličena je promocija knjige “San o slobodnom Sandžaku”, autora Enesa Nuhovića koji je rođen u Novom Pazaru, a već više od dvije decenije živi i radi u Holandiji. Teška vremena u kojima se narod selio za inostranstvo, uglavnom trbuhom za kruhom, ostavljajući iza sebe porodicu, rodni kraj i sve što je tada život značilo bio je glavni motiv autoru da se uhvati u koštac sa pisanjem svog prvenca. Trnovit put da se od ničega napravi nešto, te hladnoća tuđe zemlje gdje srce zebe, dok je u Sandžaku sunce učinili su da mnogi naši ljudi u svakom smislu sazriju i očeliče, što autor i opisuje kroz djelo. Na promociji govorili prof. dr. Jahja Fehratović, gost iz Turske Safet Ljajić Atalaj, te sam autor Enes Nuhović. San o slobodnom Sandžaku oslikava svojevrsnu slobodu misli, govora, te slobodu djelovanja, gdje se Bošnjak, iako je prešao trnovit put ipak ne predstavlja žrtvom.

Slikovito je opisan, ističe prof. dr. Fehratović, taj vremenski niz između veselog i razdraganog djetinjstva i naglog presjeka 90-tih godina kada se narod iz Sandžaka masovno seli u Zapadnu Evropu.

Autor je, ističe, ovim djelo imao želju poslati pozitivnu poruku, a ona se odnosi na mlade ljude i glasi da nikada mi po koju cijenu ne smiju odustati od pozitivnog razmišljanja i vjerovanja u sebe.

Cijelu emisiju pogledajte u večerašnjem izdanju Specijalne emisije na Sandžak televiziji.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Leave a comment