Vijesti

Svečana akademija i dodjela diploma

Nemojte zaboraviti da se radujete. Onaj ko se ne raduje ne zna da se zahvali, a suština vjere je zahvalnost. Nezahvalnost vodi nevjerstvu. Onaj ko ne zahvaljuje čovjeku ne zahvaljuje ni Bogu kaže Poslanik a.s.

 

U velikoj sali Mešihata u ponedjeljak 14. maja 2012. godine obilježeno je jedanaest godina postojanja Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Ovom prilikom su uručene diplome za trideset dva diplomca koji su diplomirali na ovoj visokoškolskoj ustanovi u protekloj školskoj godini.

Fakultet za islamske studije je prva visokoškolska ustanova u Sandžaku koji je formiran kao Pedagoška akademija a kasnije je prerastao u Fakultet. Do sada je ovaj fakultet upisalo preko 400 studenata, a na njemu je diplomiralo oko 90.

Svečanosti u Velikoj sali Mešihata prisustvovali su studenti, članovi njihovih porodica, kao i brojne delegacije iz BiH i predstavnici institucija Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem.

Program je otpočeo učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog, a prisutnima se prvi obratio dekan FIS-a hafiz dr. Almir Pramenković koji je zahvalio Allahu  dž.š. na blagodati emaneta znanja i vjere. On je istakao da je FIS od svojeg osnivanja 2001. godine do danas dao veliki doprinos institucionalnom organiziovanju i sistematskom uobličavanju Islamske zajednice.

„Naš Fakultet afirmira i aktuelizira duhovnu komponentu kao ključnu i osnovnu vrijednost. Nakon 11 godina mi smo ponosni što naš fakultet funkcioniše u tom smjeru i što stvaramo stručne kadrove koji mogu da odgovore zahtjevima vremena u kojem živimo. FIS je istinski hram vjerskog i svjetovnog znanja.“ – rekao je između ostalog dekan Pramenković.

U ime delegacije Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva obratio se prof.dr Orhan Bajraktarević koji je rekao da iz Sandžaka dolaze veliki i snažni talasi koji Bošnjake postavljaju na mjesto koje im pripada i da ti talasi prave da dođe do reafirmisanja bošnjačkog nacionalnog bića.

Prof.dr. Mustafa Jahić je istkao da je islam vjera knjige i nauke i da je Kur'an prva knjiga u kulturnoj baštini i povjesti islama i muslimana.

„FIS je prilagodio svoj program da na adekvatan način obrazuje studente u islamskim  i drugim općim naukama i da ih osposobi da mogu širiti duh islama i islamske nauke, duh obrazovanja i morala u islamu.“ – rekao je između ostalog profesor Jahić.

Prvi dekan FIS-a, rektor IUNP prof.dr. Mevlud Dudić istakao je da je ova jedanaestogodišnjica FIS-a dokaz da se u ovoj ustanovi kvalitetno radi i da se već vide plodovi tog rada.

„U bošnjačkom umetu postoji neraskidiva veza koju niko neće uspeti prekinuti. Veza između Sarajeva kao naše duhovne matice i Fakulteta za islamske nauke, koji je izrodio sve druge islamske fakultete jeste nešto što što nas tjera da dugujemo veliku zahvalnost i FIN-u i tim profesorima. Sam njihov dolazak odaje jedno priznanje tog velikog Fakulteta prema ovom našem FIS-u. Sve što je nekada bilo san danas je java. Mi smo sanjali mnogo šta i evo danas hvala Bogu mi ponosno obilježavamo Dan Fakulteta za islamske studije. Ovaj Fakultet, imajući u vidu da je teologija kraljica znanosti, izrodio je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, pa i Državni univerzitet koji je nastao nakon osnivanja FIS-a.“ –  rekao je između ostalog rektor Dudić.

Uprava Fakulteta je dodijelila Srebrnu plaketu hafizu Bajramu Ajetiju za poseban doprinos razvoju i unapređenju Fakulteta za islamske studije a nakon toga se prisutnima obratio i Glavni muftija.

Muftija je poselamio sve prisutne a posebno diplomante i istakao da u svojstvu svjedoka govori o FIS-u i rekao je da je cilj i ideal formiranja FIS-a bio da omogući visoko obrazovanje u Sandžaku.

„Prvi islamski fakultet je FIN u Sarajevu i njemu pripada bajrak visokog obrazaovanja na Balkanu. Mi nismo išli da pravimo plagijat niti sarajevskog niti bilo kog drugog fakulteta, ali smo sve ono što je dobro i važno preuzeli od ovog fakulteta, ali smo htjeli da imamo i sopstveni identitet.“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da dans u pogledu prezentacije islama u svijetu postoje dvije krajnosti. Izazovi u kojima se nalaze muslimani su nametnuli te dvije krajnosti i jedna je krajnost koja vodi asimilaciji.

„Ona se ogleda u pokušaju da se našim protivnicima dodvorimo i da se oslobodimo svega onoga čime nas optužuju. Islam je tema broj jedan u svijetu, i kako se pojačava značaj islama imamo i više zahtjeva da se odreknemo naših vrijednosti. Ja uopšte ne osjećam potrebu da se pravdam od terorizma. Mislim da muslimani jako griješe što se pravdaju od svega što nam se prikači. Sam pojam teror i terorizam apsolutno ne dolazi iz naše tradicije i našeg kulturnog učenja. Muslimani upadaju u grešku, šta im se god šušne od optužbe-mi to nismo.“ – rekao je Muftija.

Muftija je rekao da su to dvojni standardi i da je to krajnost kojoj su podlegle brojne islamske institucije a to je u sukobu sa onim što je misija islama i da je to prekrajanje islama.

„Sa pozicije prestavljanja islama, nedopustivo je prekrajati ga. Kao odgovor na to mi imamo drugu krajnost, a to je model isključivosti. Isključivost uvijek proizvodi rigidnost, a rigidnost obično dovodi do nasilja. Ideal ovog Fakulteta je bio da ponudimo koncept islamskog obrazovanja kroz visokoškolsku ustanovu koja će uspijeti naći srednji put, što i jeste put islama. Mogu kazati da se osjećam zadovoljnim zato što je ovaj Fakultet to uspio. Uspio je da prezentira učenje islama po sunetskoj metodi. Tu se govori jezikom onih koji nas slušaju, ali se ne odriče ni najmanje svoje vrijednosti da bi se dodvorili onim drugima. To je jedna od osnovnih vrijednosti ovog Fakulteta.“ – rekao je Muftija.

Muftija je podvukao da je Islamska zajednica osnovni stožer opstanka Bošnjaka kroz očuvanje vjerskog, kulturnog i etničkog identiteta.

„Napravite vezu između ikre i svake obrazovne ustanove koju smo osnovali. Pri tom naglašavam da je znanje osnovno oružje slobode. Sloboda je uvijek u sukobu sa interesom velikih moćnika jer oni masu lakše kontrolišu ako nije slobodna.“ – rekao je Muftija.

On je kazao da je FIS- postao jako bitan faktor koji nosi baklje znanja i baklje slobode i da će zbog toga nailaziti na velike izazove u svojem daljem razvoju.

„Nema kulture bez objekta kulta. Šta je naš objekat kulta? Naš objekt kulta jeste šeahadet i svako ko vam pokuša ponuditi neki program koji je u suprotnosti ove vrijednosti vjere u Jednog Jedinog Gospodara, znajte da to nije naš program i da ima za cilj dekulturizaciju našeg naroda. Nema očuvanja bošnjačke i islamske kulture bez onih koji najautentičnije baštine suštinu našega kulta, a to je vjera. Zato je FIS bajraktar očuvanja naše kulture i tradicije.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija se dotakao i nedavnog političkog obračuna sa islamom i muslimanima u Sandžaku.

„Sa aspekta brojki to nije važno, ali je postalo toliko važno da su otvoreni toliki fondovi, gdje je jedan glas postao skup 300 evra. Neka vam ovo bude kompliment. To je ovjera našega značaja. Toliko je sve bilo otvoreno tima drugima koji su pristali da dekultivišu ovaj narod i da ga predaju i prodaju. Protiv naših ljudi, koji su postali ozbiljni konkurenti ovakvom ponašanju, bilo je sve dozvoljeno. Snaga protiv udara ustvari pokazuje koliko vas respektiraju. Da ulože 300 miliona ovo se neće i ne može zaustaviti, zakasnili su. Mogli bi oni mnoge baklje pogasiti, ali ovu nemogu. Previše je znanja otišlo u ljude, prvo kroz Medresu, pa kroz FIS i na kraju kroz Internacionalni univerzitet. A da ne govorim kroz osnovnu masovnu poruku koju naši ljudi prihvataju kroz druge oblike komunikacije. To je otišlo i to više nije pitanje Muftije i nekoliko njegovih saradnika. To je duboko usađeno i ne može se više gurnuti u karantin, a oni su to htjeli. Oni su bili najbrutalniji u političkom obračunu zato što je to suština njihove ideologije, religije i emocije. Mi i kada nemamo vlast imamo Boga dž.š., imamo vjeru, imamo Islamsku zajednicu, imamo Univerzitet, fakultete, škole, selam alejkum, imamo namaz, džamiju, imamo ćeif, imamo kahvu, imamo da uživamo na sto strana. A njima kada uzmete vlast umire im njihovo božanstvo, umire njihova vjera, njihov ćeif, njihov identitet, njihovo postojanje, jer oni postoje samo u firaunskom ostvarenju.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je rekao da je jedan od „problema“ muslimana u Sandžaku što su se predozirali uspjesima u posljednjih 20 godina i ne znaju da se obraduju.

„Nemojte zaboraviti da se radujete. Onaj ko se ne raduje ne zna da se zahvali, a suština vjere je zahvalnost. Nezahvalnost vodi nevjerstvu. Onaj ko ne zahvaljuje čovjeku ne zahvaljuje ni Bogu kaže Poslanik a.s., zato nemojte zaboraviti da se radujete. Kada smo osnivali Mešihat ‘93. godine imali smo ukupno četvoro diplomiranih teologa u cijelom Sandžaku. Od toga smo krenuli, a sada imamo u jednoj generaciji samo sa našeg Fakulteta trideset i dvoje.“ – rekao je na kraju obraćanja Muftija.

Na kraju skupa hafiz Bajram Ajeti je proučio dovu za hairli skup.

Tekst i fotografije: Nermin Gicić

Leave a comment