Vijesti

Studenti FIS-a uzeli učešće na seminaru “Susret mladih teologa”

teolozi  (7)Međureligijsko vijeće u BiH i Fondacija Konrad Adenauer već devetu godinu organiziraju “Susret mladih teologa”. Aktivno učešće uzeli su studenti Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva,Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara, studenti Pedagoške akademije iz Bihaća i Zenice, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Beograda i Foče, Katoličkog bogoslovskog fakulteta iz Sarajeva, Franjevačke teologije iz  Sarajeva, kao i studenti Jevrejske zajednice  iz  Sarajeva.

Ove godine tema je bila “Obiteljske vrijednosti”.  Aktivno učešće uzeli su i student FIS-a, Silma Šaćirović, Amina Alić, Aldin Ziljkić i Hajrudin Aličković.  Seminar je trajao pet dana, u periodu od 17.11.2014-20.11.2014.god. Osim razgovora o ovoj temi, 35 studenata teologije tokom pet dana obilazilo je vjerske objekte.

Prvog dana upoznati su sa  programom i ciljevima tog skupa. Studentima su se obratili, mr. sci. Husejin Smajić, zamjenik reisu-l-uleme i predsjednik MVR BiH. Nakon što  je poželeo dobrodošlicu između ostaog rekao je:

“U Islamskoj zajednici podržavamo svake susrete na području BiH i šire koji govore o suživotu i zajednićkom življenju. MRV je ovu godinu proglasio godinom porodice, jer je ona nukleus razvoja jednog društva. Govornici na ovim susretima su istaknuti stručnjaci koji su obavezni da pozivaju na istinu i pravdu, sve zarad boljeg života u budućnosti”, naglasio je on.

‘’Vi ste budući teolozi koji ćete govoriti riječima  Poslanika s.a.v.s. i Božijih objava, trebate biti autoriteti i zalagati se za međusobno razumijevanje. Sve što se dogodilo u prošlosti nek vam bude nauk da se ne ponovi u budućnosti.’’

Nakon predsjednika, obratio  se dr. Karsten Dumel, direktor Fondacije Konrad Adenauer. On je istakao da su dijalozi mira, teme koje igraju glavnu ulogu u Fondaciji.

‘’Buduće društvo u BiH neće voditi vjerska lica već političari. Naš cilj je da negujemo političare koji će razumjeti sve religije’’ , istakao je Dumel.

Pored njih obratili su  se i dr. Pavle Mijović, prodekan KBF-a, kao i mr.sci. Božana Ivelić-Katava, stručna savjetnica MRV BiH. Ona je istakla da je   svrha ovakvih druženja međusobno upoznavanje kao i  upoznavanje sa vjerskim objektima i tradicijama drugih.

‘’Ovo je praktično neki poticaj, neki početak suradnje, a na studentima je dalje da razvijaju suradnju, da iznalaze ideje, da iznalaze prostore za dalje djelovanje“, kaže Ivelić – Katava.

Nakon predstavljanja KBF-a od strane njihovih studenata, i obilaska istoimene ustanove, istog dana učesnici seminara obišli su  crkvu Sv. Ćirila i Metoda, Sabornu crkvu, Franjevačku teologiju gdje su  dočekani od strane  profesora istoimene ustanove.

Studenti su obišli i Aškenansku sinagogu, Begovu džamiju, Katedralu, Fakultet islamskih nauka, na kojem su studenti imali priliku da predstave porodične vrijednosti u Islamu.

Između ostalih pitanja, studenti su se interesovali za pitanje poligamije u Islamu.

Osim teoloških pitanja, studenti su se interesovali za podjele koje postoje unutar islamske zajednice, na sta im je ass.prof. Jašić rekao da su kod podjele institucionalne, te da nismo podeljeni po pitanju teologije.

Nakon Sarajeva, druženjeje  nastaviljeno  u Foči. Studenti su obišli Pravoslavni bogoslovski  fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ kao i Atik-pašinu džamiju. Studenti iz Foče upoznali su ostale o istorijatu svog fakulteta, a održali su i predavanje o pravoslavnom shvatanju porodičnih vrijednosti.

Vođen je dijalog o određenjim pitanjima u kojima religije imaju suprotne stavove.

Nakon Foče, obišli su i Mostar, i s njim završili druženje. U Mostaru su obišli Tekiju na Buni, Blagaj, Manastir Žitomislić i Franjevački samostan.

Seminar je bio prilika za razmijenu učenja tri konfesije, koje se uglavnom na sličan način odnose prema porodici kao temelju društva, ali određene razlike, ipak, postoje. Niko od nas ne želi da zaboravi svoju prošlost, ali svi mi želimo da doprinesemo razbijanju predrasuda o drugačijem ispovijedanju vjere, te da na najbolji način predstavimo svoju kulturu i tradiciju.

Na Devetim susretima mladih teologa, osim  iz Novog Pazara, prvi put su učestvovale i kolege iz Beograda.

teolozi  (1)teolozi  (3)

sekretarijat FIS-a

Leave a comment