Vijesti

Održana naučna konferencija Islamska arhitektura

konferencija fis 29 (2)Fakultet Islamskih studija u Novom Pazaru domaćin naučne konferencije “Islamska arhitektura”.Konferenciju je otvorio predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić.Naučna konferencija je od posebnog značaja kako za Bošnjake tako i za one koji žele više saznati o samoj islamskoj arhitekturi. Novi Pazar je jedan od gradova gdje se nalaze pravi dragulji islamske arhitekture kao što su Altun-alem dzamija, Lejlek dzamija, Isha-begov hamam, Stara tvrđava.

„Cilj konferencije je bio da se dokaže kroz konferenciju postojanje islamskih arhitektonskih djela“ ističe dr. Rejhan Kurtović

Jedan od izlagača na konferenciji je bio i prof. na IUNP-u gospodin Džemal Bektović koji je ovom prilikom istakao da je islamska arhitektura nedovoljno poznata ali da je ovom konferencijom to neznanje znatno smanjeno.

Neki od spomenika islamske arhitekture kako kaže profesor doktor Gološ su u potpunosti uništeni, ali ipak oni koji su još uvijek tu odišu posebnom ljepotom i sjajem.

Na kraju je koordinator projekta koji je predstavljen na konferenciji istakla važnost ovakvih skupova u međusobnom upoznavanju.

Predstavljeni projekat se sastoji iz tri faze:

Prikupljanje radova vezanih za islamsku arhitekturu u Srbiji,

Održana konferencija na kojoj su iznošeni radovi i eventualni problemi i

Izrada zbornika koji će biti predstavljen u Srbiji i dijaspori.

SANA – Elmasa Šećović

konferencija fis 29 (5)konferencija fis 29 (1)konferencija fis 29 (4)

Leave a comment