Vijesti

Studenti FIS-a na naučnoj ekskurziji u Turskoj

510– Fakultet za Islamske studije organizirao je četverodnevnu  naučnu ekskurziju put Republike Turske,  za studente ovog fakulteta. Domaćini ovog putovanja bili su predstavnici Mimar Sinan vakufa iz grada Edirna na čelu sa predsjednikom Hasan hodža Gumušom.

Grad Edirne je mjesto rođena Sultan Mehmed Fatiha osvajača Novog Pazara.

Dekan FIS-a dr. Enver Gicić iskazao posebnu zahvalnost musafirima i njihovim precima koji su donijeli Islam na prostore Sandžaka.

Tokom prvog dana boravka u Edirnama, studente FIS-a primio je Vali Dursun Ali Šahin koji je bio oduševljen ovom posjetom.

Nakon džume namaza u najpoznatijom džamiji Selimiji, istog dana studenti su posjetili i Islamski Fakultet koji djeluje u okviru Trakijskog Univerziteta. Dekan ovog fakulteta Husein Srolu upoznao je prisutne sa programom ovog fakulteta, kazavši da na njemu postoji 5 smjerova na osnovnim studijama, i  160 studenata. Ova dva Islamaka fakulteta u budućnosti očekuje odlična saradnja.

Drugi dan naučne ekskurzije bio je rezervisan za historisko mjesto Čanakale, najpoznatije bitke u historiji Turske u kojoj je učestvovalo  više od 15 000 Sandžaklija. Obilaskom kompleksa i najvećeg mezarluka studenti posebnim dovama obilježili stogodišnjicu bitke.

Naučna ekskurzija ponudila je i obilazak mjesta odakle su upravljali svi sultani Osmanskog carstva, poznati Muzej Top-kapi koji čuva historiska blaga na koja imaju pravo samo nasljednici hilafeta.

Nakon obilaska Muzeja studenti su obišli Sultan Ahmet džamiju poznatiju kao Plama džamija i upoznali se sa njenom historijom. Uslijedilo je i krstarenje Bosforom, obilazak Ejub Sultanove džamije.

Poslednji dan putovanja bio je rezervisan za obilazak najstarije bolnice, današnjeg muzeja Darusifa. Na poziv Rektora Trakiyskog Univerziteta dr. Yenera Yoruka velikog prijatelja Mešihata Islamske zajednice u Srbiji,  studenti su posjetili i ovaj fakultet. A svečanim ručkom i riječima zahvale za posjetu završena naučna ekskurzija.

SANA – N. Rebronja

https://youtu.be/Fsxx94x4QtQ

2023 211918171011121314 1698 65 32

Leave a comment