Vijesti

Projekat “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne” promoviran u Novom Pazaru

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru je 20. 5. 2023. godine održana promocija projekata “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Na promociji su govorili predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, dorektor Uprave za obrazovanje Rijaseta islamske zajednice u BiH dr. Dževad Hodžić, dr. Aida Abadžić-Hodžić, dr. Ekrem Tucaković, mr. Seid Eminović, i dr. Hajrudin Balić koji je saradnik projekta za prostor Srbije i Sandžaka.

Naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne u okviru dvojezične web platforme i multimedijalne izložbe koja će premijerno biti predstavljena u Sarajevu u septembru 2023. godine, a potom i u drugim regionalnim i evropskim centrima, tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

Na tribini u Novom Pazaru je bilo riječi o značaju projekta za Islamsku zajednici, muslimane, kao i cjelokupnu javnost u Sandžaku, Bosni i šire. Istaknuto je da Izložba predstavlja nesvakidašnji poduhvat koji ima za cilj afirmaciju istraživanja, očuvanja i promocije dostignuća muslimaske kulture na ovim prostorima.

 

SANA