Vijesti

Predstavnici FIS-a na međunarodnoj konferenciji o Muhammedu a.s.

U organizaciji  Fakulteta islamskih nauka u Prištini organizirana je Međunarodna konferencija o životu Muhammeda a.s.  Učešće na konferenciji su uzeli profesori sa prostora država Balkana i arapskog svijeta. Fakultet za islamske studije je predstavljao prof dr. Hajrudin Balić.

Dr. Balić je govorio o značaju odabira Arapskog poluostrva – Bliskog istoka i Božije odredbe da bude zemlja pojave zadnje poslaničke misije tj. poslanstva Muhammeda a.s.

Konferencija je bila prilika da se razmijene iskustva, saznanja i proširi saradnja. Na konferenciji je podvučeno da su Albanci i Bošnjaci kao dva autohtona evropska naroda stanica preko koga islamski svijet može promovisati vrijednosti islama. Ujedno je istaknuto da je od izuzetne važnosti da ovdašnji alimi nude rješenja za sve izazove sa kojima se muslimani Balkana susreću, a u cilju ostvarivanja boljeg  statusa i položaja gdje žive.

Muhammed a.s. je i danas motivacija istraživačima i podstrek za uspostavu društvenih vrijednosti, dok su njegove poruke i učenje univerzalne- nadilaze vrijeme i prostor.

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru učestvuje na najznačajnijim konferencijama o muslimanima i islamu širom svijeta i tako je najbolji promoter muslimana Sandžaka.

Konferencija je dio širokog programa obilježavanja godišnjice rođenja Muhameda a.s. koju muslimani širom svijeta obilježavaju prigodnim programima.

 

 

Sekretarijat FIS-a

Leave a comment