Vijesti

Okončana međunarodna konferencija u Abu Dabiju

Dana 8. novembra u Abu Dabiju završena je tvodnevna Druga međunarodna konferencija koja je upriličena u organizaciji Vijeća za fetve Ujedinjenih Arapskih Emirata, a pod pokroviteljstvom njegovog visočanstva Abdullaha b. Zajda b. Nahjana na kojoj je prisustvovalo 150 učesnika iz 60 država.

Konferenciju je otvorio ministar za dijalog i toleranciju šejh Nahjan bin Mubarek En-Nahjan i Abdullah ibn Beja – predsjednik Vijeća za fetve UAE, koji su govorili o iskustvu suživota i tolerancije u njihovoj zemlji.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić prisutnima je predstavio iskustva međukonfesionalne i međunacionalne tolerancije i suživota u R. Srbiji s naglaskom na područje Sandžaka kao modela dobrih odnosa ove vrste.

Predsjednik Mešihata sa dekanom FIS-a dr. Enver ef. Omerovićem tokom boravka u Abu Dabiju imao je niz značajnih sastanaka sa predstavnicima delegacija koje su prisustvovale konferenciji, kao što je susret sa rektorom Univerziteta “Muhammed b. Zajed” dr. Halifom Ez-Zahirijem, sa kojim je dogovorena saradnja.

Pored suživota i tolerancije, na konferenciji se govorilo o sveobuhvatnosti Šeriata i izazovima moderne nauke s posebnim osvrtom na medicinu.