Vijesti

Održana tribina: Jedanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu

Na Fakultetu za Islamske studije održana je tribina na temu. “Jedanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu”. Ašere prije početka izlaganja najpozvanijih da govore na ovu temu proučio sandžački muftija hafiz Abdurahman ef. Kujević.

Prema riječima direktora Medrese dr. Rešada ef. Plojovića, vraćajući se na 2007. godinu hronološki je poredao sve događaje do danas i uspjevši ih sakupiti, sretan ostaviti ovom narodu trag na dešavanja u kojoj važnu ulogu ima 2006., tačnije od 26. Juna- prodaje zgrade Islamskih ustanova. “Jedanaest godina agresije” može biti naziv ove Tribine sve do zatvaranja brojnih pitanja, kaže dr. Plojović nakon iscrpnog podsjećanja.

-Dan kada se obilježava 11 godina od neuspjelog udara na Ustavni poredak IZ i trenutak u kome to činimo predstavljaju susret negativne emocije kroz sjećanje na ove događaje, a s druge strane osjećaj ponosa zbog iracionalnog uspjeha kojeg su ostvarili pripadnici Islamske zajednice, kaže narodni poslanik akademik muftija Muamer Zukorlić.

Prema njegovim riječima, dominantan je osjećaj da su pobornici vjere islama pobornici slobode, lične i kolektivne, pobijedili.
-Mislim da će buduća vremena naučno, politički i s mnogo aspekata izučavati i proučavati događaje. I s ove tačke gledišta i ne tako velike distance potpuno objektivno i načelno analizirajući taj neuspjeli puč, agresiju na IZ zaključit ćemo da nije postojao nijedan racionalan odnos da se IZ odbrani, jer akteri i organizatori bili su toliko moćni da su branitelji IZ bili samo jedna šaka od onog što nije javno i transparentno stala iza agresije. Organizirana je od dominantno političkih aktera u Sandžaku, Beogradu, rukovodioca Dijaneta i ministarstva vanjskih poslova Turske. Kad se samo ovo uzme u obzir pitanje je kakve su šanse pripadnika odbrane, jer oni se nisu krili ni tada ni sada kad je postalo jasno jer nijedan od tih aktera, ako se izuzme Vlada Srbije ne što se predomislila već što se promijenila, nije odustao. Kad nisi miljenik ulažu se sredstva protiv nas jer smo shvatili da nisu Bogom dani jer se sloboda i dostojanstvo daju rađanjem. Mi smo to naučili iz originalne Božje riječi koja se zove Kur’an časni kojeg nisu komunistički i svi drugi sistemi uspjeli samljeti. Ostala je grupa čuvara sjemena vjere i dostojanstva koja nije mogla saviti kičmu pred stvorenjem jer je svakodnevno savija pred Stvoriteljem.

Zašto tolika mašinerija?, pita akademik Zukorlić odgovarajući zato što je jedina institucija opstala u kontinuitetu za sve Muslimane Balkana.

-Onog trenutka kad je najmanja na Balkanu, ovdje u Sandžaku, iako u skladu s Ustavom i Zakonom definisala slobodu i počela je proaktivno primjenjivati i još pritom institucionalno, postalo je nepodnošljivo to što je jedna mala zajednica krenula od ništa. Devedesete godine, kad se osniva Medresa samo je četvero ljudi s fakultetima ili polufakultetima izgledalo je kao potencijal za osnivanje nečeg manjeg od Medrese. Potom slijedi osnivanje svih institucija sve do Univerziteta s kojim je kap prelila času jer narod koji ima Univerzitet je nacija, kaže akademik Zukorlić.

Dalje pita šta je pozadina agresije? Ključna kvalifikacija je, kaže, to da je u pitanju politička pozadina.

-Da biste znali kako se do kraja može IZ odbraniti od agresije a idalje će se nastaviti treba znati da gradska vlast, BNV, umjesto da rade svoj posao malo ćete naći da se govori o nečem progresivnom što oni rade već se najcrnja pera troše protiv IZ, a najžesća vezana za FIS i najsvježije- napadi na Arap džamiju gdje se stalno podvlači kako je ruše muftije, vjernici, a komunisti i njihovi derivati plaču nad njom. Kakav je to bezdan ljudske duše a sve se radi s pozicija vlasti i s parama ovih građana. To pokazuje da Islamskoj zajednici ne mogu do članaka. Ne upadajte u zamku ovo je vjera a ovo politika, ovo je IZ ovo politika. Loša, pokvarena, licemjerna politika je izvršila agresiju na IZ i samo prava, dobra politika može izvršiti odbranu IZ. Ko to ne shvata ima, između ostalog, elementarni problem sa shvatanjem. IZ je branjena da je rukovodstvo odlučilo, a to znaju moje kolege, bez kolebanja. Nikada nismo razmatrali da im popustimo. Četvrtog oktobra branili smo IZ radi spasa svojih duša i odgovornosti već da bismo prošli Sirat ćupriju. Hiljade njihovih žandarma, kriminalaca, za nas su izgledali kao mušice jer uz Allahovu pomoć nismo ustuknuli nazad. Prekretnica je bila odlučnost koja je kasnije formalizovana u vidu fetve prema izdaji, mada je nisu svi jednako primjenjivali. Tamo gdje je primjenjena da se prema izdajniku odnosiš surovo, tamo gdje je podvučena crta nije bilo probijanja linija. Nemojte ni ovog trenutka da se kolebate. Jedini antibiotik prema izdaji je beskompromisnost. Onoliko koliko je popustljiv toliko mu je pitanje karaktera. Onaj ko je popustljiv ima problem sa svih šest imanskih šarta. Na odnosu prema izdaji se brane sve vrijednosti. Prema izdajniku se može biti popustljiv samo ako se pokaje, to je jedina kategorija s kojom nema pomirenja. Tu se brani nacija, porodica, budućnost. Na tome se odgajaju djeca. Na liniji izdaje se formira karakter a pomjeranjem crte ruši se za šta nema popravke jer je karakter temelj koji čini čovjeka. Kada statički to ugrozite na tom temelju ne može ništa da se zida. Onaj ko je isključiv prema izdaji taj je tolerantan prema svim situacijama, a u suprotnom od takvog nastaje diktator. Na tome su primarno položili pripadnici IZ i na nivou uleme, vjernika.

Veoma je, kaže, važno kako bi se ova borba nastavila da na tim principima nastavimo da učimo svoju djecu da ne izdaju Boga, roditelje, zajednicu.

-Budete li popustljivi prema izdaji završit ćete u najmanju ruku u gerontološkom centru a ako ne bude para ni tamo. Ovo je atmosfera pouke jer svi događaji imaju vrijednost koliko se na njima nauči da znamo kako su nas napali, ko nas je napao i kako da viruse i mikrobe eliminišemo antibioticima. Na temelju tih pouka mi, Bošnjaci Sandžaka i šire, imamo mnogo razloga da budemo ponosni što smo preživjeli to 20. stoljeće. Kada govorim o ponosu izvlačim pouku da ovdje stanuje mnogo dobra, da ima potencija u duhovnom smislu ali da su sve ove agresije koječega na nas nabacile. Zato, činimo to kroz, između ostalog, projekte IZ. Na planu Islamske zajednice napravljen je veliki uspjeh u obrazovanju, a zato što smo u uzletu i na planu politike to ih čini nervoznim i još vjeruju da bajrak istine, vjere i dostojanstva čvrsto držim vodeći vas. Pošto znaju da je moj odnos s vlastima u Beogradu ili partnerski ili protivnički, a ovo prvo samo ako se dogovorimo u interesu ovog naroda. Čvrsto vjerujem da su dogovori napravljeni u interesu islama i muslimana. Nosi me čvrstina uvjerenja zašto i zbog čega to radim. To mi daje energiju veću nego što sam imao prije 23 godine kad ste me izabrali za muftiju. Posvjećenost i predanost je suština vjere i ko to ima taj će biti sretan i ovog i budućeg svijeta, kaže narodni poslanik akademik muftija Muamer Zukorlić.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić svoje obraćanje počeo Kur’anskim kazivanjem “Allah doista štiti vjernike, Allah sigurno ne voli nijednog izdajnika nezahvalnika”.

-U drugom ajetu Allah dž.š. nas podsjeća na čestitu skupinu i vas ovdje i svih koji su bili na strani istine a ne na putu neistine, na pravom a ne krivom putu.

– Vi ste najbolja generacija koja se pojavila i neka se uvijek među vama nađe skupina koja će pozivati na dobro i odvraćati od zla, poručuje Allah u Kur’anu. Samo ova tri ajeta bi možda bila sasvim dovoljna da zaokružimo Tribinu koja je posvećena onome što se desilo 3. oktobra 2007. kada ponovo ono sto se desilo se spominje u Kur’anu na nekoliko mjesta bilo kroz izdaju, zajednicu štete i lažne lidere, poslanike.

– Nemam nikakve dileme da smo večeras ovdje da svjedočimo ponos svega što smo radili ne samo 11 godina. 140 godina Bošnjaci ovog prostora prolaze kroz iskušenja kad je Sandžak otrgnut od Matice. Obilježavamo i 25 godina od nastanka sandžačkog Mešihata. Nakon sastanka s reisom Kavazovićem dogovoreno je da 30. oktobra obilježimo četvrt stoljeća od organiziranja sandžačkog Mešihata.

– Nisam vjerao da neki iz reda imama koji su do jučer citirali ove ajete mogu, prije 11 godina, prihvatiti tako nešto prljavo. Vjerujem da imamo muslimane i kapaciteta među ulemom koji neće pokleknuti. Četiri su faze hronološki pobrojanih stvari koje su se dešavale. Imali smo prilike gledati i film o agresiji na IZ i molim vas pogledajte s vremena na vrijeme ovaj dokumentarac. Neki su govorili sta će vam TV; pa da možemo o nama da pričamo i da mi govorimo šta smo i ko smo i zahvaljujući njoj s malo ljudstva i materijalnih sredstava napravila je dokumentarac što stotinama godina nije urađeno. Imajte na umu 2007.godinu i napad koji idalje traje. Tad su bili jedni, potom drugi koji su se poslije uključili misleći da će nas prvi uništiti. Pravio se Furkan i svako od nas mora imati u sebi rastavljač istine od neistine. Allah u Kur’anu kaže da su i drugi dovođeni u Furkan da bi se znalo ko su istiniti a ko su lažovi. Da se odmah završilo mislili bismo da su oni koji i danas učestvuju u agresiji na IZ i dalje bili s nama. 2010. bio je najžešći udar na vakufsku imovinu- Hadžet, Novopazarsku banju i sve ostale. S time su htjeli da nas dokrajče a dvije godine kasnije, tzv. Inicijativa za pomirenje bila je Inicijativa za uništenje. Svi koji su učestvovali u tome i gaje tu inicijativu licemjeno je usmjereno protiv sistema IZ sa željom da nas malo ućute i prevare. Nezaobilazimo mi džamije kao Božje kuće već njihova djela koja su napravili. I četvrta faza- prisluskivanja i danas je aktivna. Dobar broj imama se vratio, dobar broj džamija vraćen je u sistem. Ima nagovještaja da će se jos imama vratiti i vrlo brzo će biti jos pobjeda. Ali, idalje nisu odustali od porobljavanja IZ. Nimalo se ne bavimo politikom, ali se branimo od prljave politike. Podržat ćemo svakog ko čini hajr za islam i muslimane ovog prostora.

– Imajući u vidu da je iz BNV poslata poruka “Od danas ne postoji Mešihat” kad je tadašnji predsjednik jasno to poručio, a danas poručuju “nemojte da se miješate vi hodže u izbore. Hoćemo i tražim u formi obaveze da 4. novembra glasate za listu br. 2 na čelu s akademikom Zukorlićem. Dok god ne oslobodimo tu jazbinu odakle su potekle zmije otrovnice idalje će se vršiti agresija, otimati vakufska imovina i nastojat će da nas zgaze. Ako to vjernici dozvole, bojim se da nam se ne pišu dobri dani.
Ovo je borba za nastavak i opstanak života naše djece.

– Arap džamija će postati ljepotica, a vidjet ćete ovih dana, a postala je popularna nakon što je 20 medija u istom danu poslalo vijest o njenom tzv. rušenju. Ova će se zajednica izboriti ali neka svako sebi postavi pitanje- koliko sam i šta sam uradio. Na nama je da damo što je do nas a Allah daje rezultate. I ono danas sučeljavanje i ne dolazak ostale dvojice na Tribinu postavlja pitanje- ako si muško dođi pa da razgovaramo. Ponosan sam na vas muslimane i da ćemo ovdje nakon 4. novembra imati predsjednika BNV, poručio je muftija Dudić

Tribina završena učenjem Fatihe svim pripadnicima IZ koji su preselili u ovih 11 godina. Potom, prisutni su imali priliku vidjeti izložbu fotografija “Odbrane Islamsk zajednice”.

Leave a comment