Vijesti

FIS organizirao promociju Monografije Gazi Gusrev-begove biblioteke i izložbu pod nazivom „Blago koje traje“

Fakultet za Islamske studije organizirao je promociju Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke koja je izdata u povodu 480 godina postojanja i djelovanja ove kulturne institucije.

Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja ovu instituciju kulture u svim važnim segmentima njenog historijskog hoda, kontinuiranog rada i djelovanja.

Nakon što je hafiz Haris Hadžić proučio odlomak iz Kur'ana na početku, uslijedio je film “Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Prisutnima se u ime domaćina obratio dekan Fakulteta za Islamske studije dr. Enver Gicić ističući da zaista treba veliki trud kako bi se oformila jedna biblioteka, te da mu je čast ugostiti ljude koji su predstavnici najstarije biblioteke na Balkanu.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić se onratio prisutnima govoreći da je ovo posebna prilika prisustvovati promociji koja je od velikog značaja za Bošnjake bili da su oni u Bosni, Sandžaku i šire.

“480 godina je prošlo od osnovanja biblioteke, medrese i mnogih drugih institucija koje nam je ostavio Gazi Husrev-beg. Gazi Husrev-begova biblioteka je majka svih biblioteka na Balkanu. Ona datira od kada postoji i medresa Gazi Husrev-beg. U bibliotekama se uči život i tu se stiče znanje.”

Prvi promotor bio je direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, koji je i jedan od autora same Monografije. On je tokom svog izlaganja rekao nešto više o samoj biblioteci, formiranju i odabiru tima za izradu Monografije.

“2017. godina je bila godina jubileja odgojno obrazovnih institucija u BiH. Obilježen je i jubilej medrese Gazi Hurev-beg medrese, također je obilježen i jubilej Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Danas smo posebno radosni što Gazi Husrev-begovu biblioteku i njen povijesni hod možemo predstaviti građanima Novog Pazara. Ova biblioteka je osnovana kao školska biblioteka s ciljem da osoblje Gazi Husrev-begove medrese budu u mogućnosti da se imaju čime koristiti prilikom kvalitetnog djelovanja u svojoj službi.”

Drugi promotor dr. Mustafa Jahić obratio prisutnima ukazujuči na važnost postojanja biblioteka.

“Prvi i osnovni fondovi starih biblioteka su bilo rukopisi. Nakon pojave islama prva knjiga u islamskoj civilizaciji bio je Kur'an i zato se islam često označava kao vjera knjige. Rukopisi koji se čuvaju u ovoj biblioteci dolaze iz raznih krajeva svijeta. Bibliotaka ne čuva samo knjige muslimanskih autora već i od drugih nemuslimanskih autora.”

Poslednji promotor bio je dr. Ismet Bušatlić koji je istakao da im je želja da na ovaj način vrate novopazarcima ono što su oni zaslužili.

“Drago mi je da vidim svu ovu omladinu koja je ostavila svoje obaveze kako bi došla da sluša sve ovo koje nema nikakve veze sa politikom ili bilo čime drugim, već se isključivo veže za biblioteku. Gazi Gusrev- begova biblioteka je upisana na listu svjetske baštine, ona danas radi u jednom dvorcu za knjigu a rijetko se takvi dvorci prave za knjige. Preko 80 magistarskih radova kod nas i u svijetu napisano je na temelju građe Gazi Husrev-begove biblioteke, sve su to vrijednosti koje je ovaj narod uvakufio i koje ovaj narod čuva.”

Moderator promocije bio je Ruhulah Hodžić.

Gosti su tokom promocije mogli uživati i u izvedbama ilahija i sevdalinka Fatihe Dražanin.

Nakon promocije monografije svi su zajedno obišli izložbu koja je bila izložena u biblioteci Fakulteta za Islamske studije gdje je bio upriličen i koktel za sve prisutne.

 

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

FOTO – Enver Đondić

Leave a comment