Vijesti

Održana konferencija na FIS-u: Šerijat je pravni sistem zaštite i uspostave reda

SONY DSCFakultet za islamske studije u Novom Pazaru, 18.04.2014., bio je domaćin međunarodne konferencije „Šerijatsko pravo, izazovi i perspektive“. Učešće na konferenciji uzeli su predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, dekan FIS-a dr. Enver-ef. Gicić, direktor medrese „Gazi Isa-beg“ Rešad-ef. Plojović, profesori FIS-a, IUNP-a, imami, studenti.

Na samom početku, prisutnima obratio i otvorio konferenciju, predsjednik Mešihata muftija Mevlud-ef. Dudić. Izrazio je duboko poštovanje i pohvalio održavanje konferencije, na temu od izuzetnog značaja za nas muslimane. Konferencija je ujedno i pokazatelj kojim putem ide Fakultet za islamske studije.

„Nadam se da će ova konferencija imati svoj nastavak, da će biti podstrek šerijatskim pravnicima da razmišljaju o pravnim problemima sa kojima se suočavamo kao društvo, te da je šerijatsko pravo najbolji izlaz.“ – rekao je muftija Dudić.

Sample Image

Muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić je kazao da je ova konferencija pokazatelj da FIS uz podršku Islamske zajednice i dalje drži barjak odlučnosti znanja, koje vodi ka slobodi.

Muftija je govorio o čovjeku, njegovom prirodnom ambijentu, prije svega koja je čovjekova uloga na zemlji, podvlačeći da je moral osnova koja čovjeka čini čovjekom.

„Priroda nije čovjekov prirodni ambijent. Prirodni ambijent je prostor u kojem se ostvaruje harmonija. Čovjek može ostvariti svoju harmoniju u ambijentu vjere, koju možemo podijeliti na sljedeći način: akida – koja se temelji na tevhidu (jednoći stvoritelja), ibadet i treći aspekt – Šerijat.

Šerijat je pravni sistem zaštite uspostave reda, naslonjen na tevhid, u skladu sa ibadetom. Ova tri aspekta servisiraju suštinu ljudske vrijednosti moral. Moral čini čovjeka čovjekom.“ – rekao je Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, i dodao da iako smo ovdje uspjeli očuvati nit tevhida i ibadeta, nismo uspjeli očuvati šerijat kao pravni sistem, a da je gore od toga što smo pristali da se odričemo Šerijata.

„To je ono što mora da se zaustavi, ova konferencija pokazuje da ovdje postoji intelektualna masa koja je protiv toga i ne prihvata taj pravac kretanja. Šerijat je vrijednost koja nema konkurencije. Mi se moramo boriti i iznalaziti metode vraćanja ovih vrijednosti.“ – zaključio je Muftija.

On je dao punu podršku skupu i samoj konferenciji, uz očekivanja da će doprinos ove konferencije biti značajan iskorak u pogledu slobode misli muslimana ali i ljudskoj vrsti.

Sample Image

Potom su uslijedila izlaganja učesnika konferencije:

• Hafiz dr. Almir Pramenković: „Islamska zajednica u Srbiji paradigma izvorne tradicije na našim prostorima“;

• Mr. Kemal Džemić: „Život i djelo Muhameda Abdagića“;

• Mr. Rejhan Kurtović: „Povijesna uloga Medinske povelje u razvoju i zaštiti manjinskih prava“;

• Dr. Jahja Fehratović: „Implementacija šerijatskog prava u bošnjačkoj književnosti“.

• Dr. Šefket Krcić: „Uloga, djelo i značaj akademika prof. dr. Mehmeda Begovića“;

• Dr. Admir Muratović: „Ljudska prava i šerijat“;

• Dr. Enver Gicić: „Šerijatska legislative o ljudskoj reprodukciji uz pomoć surogat majke“;

• Dr. Hajrudin Balić: „Hadis kao drugi izvor šerijatskog prava“;

• Dr. Haris Hadžić: „Običaj Bošnjaka kod svadbe i akike u Sandžaku“;

• Elvir Mehić: „Porodično nasilje i stav pozitivnog prava i šerijata“;

• Dr. Mustafa Fetić: „Geneza iščezavanja šerijatskog prava nakon II svjetskog rata pa do komunističkog režima“.

Sample Image

Nakon izlaganja učesnici Konferencije su mogli diskutovati o temama koje su čuli i postavljati pitanja izlagačima. Od strane prisutnih su ponuđene ideje za teme koje se u narednoj konferenciji mogu obrađivati.

Dekan FIS-a dr. Enver Gicić najavio je iduću konferenciju koja će se održati na Fakultetu za dva mjeseca a govoriće na temu „Mediji i obrazovanje“.

Sample Image

Sample Image

Amela Salković (Glas islama)

Leave a comment