Vijesti

Delegacija Katoličkog fakulteta iz Segedina u posjeti FIS-u

DSC00427Dekan Fakulteta za islamske studije dr.Enver Gicić, u utorak 15.aprila 2014.godine, primio je delegaciju Katoličkog fakulteta iz Segedina. Delegaciju su sačinjavali dr. Nagy Gábor profesor Univerziteta u Segedinu, Szilágyi Tamás koordinator za međunarodnu saradnju, kao i dr. Tibor Petreši profesor Univerziteta u Segedinu.

Gosti su istakli da je cilj posjete prije svega ostvariti kontakte i potpisati ugovor o saradnji između dva fakulteta. Na prijedlog dekana Gicića ,a uz obostrano zadovoljstvo, gosti su se obratili i studentima. Dr. Nagy Gábor profesor Univerziteta u Segedinu, je insistirao da govori o ulozi religije u sekulrnoj državi, pa je istakao da je Mađarska od ranije imala zakon o slobodi i pravima religije, međutim taj zakon je bio manjkav iz razloga da se daju velika prava i onima koji sačinjavaju različite sekte.

Iz tog razloga može se reći da se vodila prava borba između tradicionalnih crkava i sekti. Te da je crkva u Mađarskoj u jednom trenutku bila u stanju uplašenosti zbog tih problema.

”Recimo da je katolička crkva koja je devedesetih godina počela imati problema sa tim sektama, skoro odbacila ideju o religijkom pluralizmu…ali se kasnije shvatilo da saradnja sa religijama mora biti dobra ali se sekte trebaju odbaciti…to važi i za sve crkve.”

“Dakle u sekularnij državi ne postoji razlika između ovih pojava i problemima sa sektama…I zato je teško objasiti ulogu crkve u takvim državama. Stoga mi moramo raditi na saradnji između priznatih religija i sloboda religija ne bi trebala da se odnosi na sekte…trebamo graditi blok evropskog jedinstva i sloboda religija treba biti dobro shvaćena…” istakao je Dr. Nagy Gábor.

Još jedna od konstatacija Dr. Nagy Gábora je bila je da 2011.godine, Mađarska je donijela novi zakon kojim se priznaju prava i slobode religije pa imamo 27 crkava …ali su tada neke sekte kao što su jehovini svjedoci isključene iz ovog procesa, pa je ovaj zakon “zaglavio” i kod Međunarodnog suda. “Mi smo da ovaj zakon bude za religije koje su izvorne ali ne i sekte, i pomoć države treba ići u tom smjeru…”

“Tako da će katolička crkva nastojati da ostvari što bolju saradnju sa ovakvim i sličnim institucijama što je jedan od razloga pa smo ovdje došli da govorimo o slobodi religije”.

Szilágyi Tamás koordinator za međunarodnu saradnju, također se na kratko obratio prisutnima ne krivši oduševljenje što se nalazi na ovakvom mjestu i što upravo studenti mogu čuti različita mišljenja i postaviti pitanja. Zahvalio se Dekanu Giciću i pozvao ga bude gost Katoličkog fakulteta u Segedinu, što bi krunisali potpisivanjem ugovora o sardnji.

Bitno istaći je i to da su se gosti obratili na englekom jeziku a da je prevodioc bio professor sa Fakuletata za islamske studije  prof. dr. hfz. Almir Pramenković, kao i dr. Tibor Petreši profesor Univerziteta u Segedinu.

Nakon obraćanja gostiju uslijedila su i pitanja studenata, kada se razvila i veoma zanimljiva diskusija… dr. Nagy Gábor profesor Univerziteta u Segedinu je još istakao da je veoma prijatno iznenađen studentima Fakulteta za islamske studije koji su postavljali pitanja i vodili diskusiju na engleskom jeziku.

DSC00422 DSC00424

Leave a comment