Vijesti

Obilježen Međunarodni dan arapskog jezika na FIS-u

Na Fakultetu za islamske studije organizirana je manifestacija u povodu obilježavanja Međunarodnog Dana arapskog jezika. Arapski jezik je šesti službeni jezik organizacije Ujedinjenih nacija. Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i proširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu.

Program je počeo učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog, nakon čega se prisutnima obratio prodekan Fakulteta za islamske studije prof. dr. Mustafa Fetić. On je tom prilikom istakao značaj arapskog jezika.

„Svake godine, na ovaj dan, koji se progrlašava Međunarodnim danom arapskog jezika, a to je 18. decembar, UNESCO dodjeljuje pojedincima i grupama za njihov posvećen rad i izvanredna dostignuća, posebne nagrade, posebno iz oblasti umjetnosti, književnosti i kulture. Prostor na kojem se govori arapski jezik obihvata područje Azije i Sjeverne Afrike, tj. od Arapskog zaljeva do Atlantskog okeana. Arapski jezik u svojoj klasičnoj formi i mnogim dijalektima predstavlja globalni jezik kojim se izražavaju identiteti, vjerovanja i težnja naroda na pet kontinenata. Arapski jezik je most između kultura i praktičan način dodavanja znanja, percepcija i međusobnog razumijevanja za mir.“, kazao je prof. dr. Mustafa Fetić

Spomenuo je i nekoliko važnih karakteristika ovog jezika.

„Prvo, ovo je jezik Časnog Kur'ana. Drugo, arapski je geostrateški jezik koji povezuje tri kontinenta: Aziju, Evropu i Afriku, S historijske strane, tu je Srednji istok na kome su objavljene tri velike nebeske monoteističke religije, islam kršćanstvo i jeduizam. Arapski jezik je peti jezik svjetske kulture. Arapski jezik je jedan od najviše spomenutih jezika semitske porodice, kulture i longvistike. Njime aktivno komunicira preko 430 miliona ljudi. Arapski jezik se aktivno govori u više od 60 država svijeta i arapski jezik se piše s desna na lijevo. Još jednom zahvala svima koji su učestvovali u ovoj lijepoj organizaciji, posebno profesorima i njihovim studentima.“

Ovaj Dan arapskog jezika je poziv za promovisanje kulturne i jezičke raznolikosti svijeta kao ključnog elementa kulturnog bogatstva čovječanstva.