Vijesti

Nadnaravne tajne u Kur'anu i Sunnetu


Tajne liječenja namazom

Namaz je uzvišeni čin pokornosti, bogobojaznosti i poniznosti Uzvišenom Bogu, Stvoritelju svega živog i neživog, vidljivog i nevidljivog, poznatog i nepoznatog. Uzvišeni Allah je u Kur`anu propisao namaz kao glavnu i čelnu baklju islama koja ima ulogu da preferira preciznost, odgovornost, tačnost, iskrenost, razmišljanje, podsticaj na inovacije šireg karaktera, renoviranje duše klanjača, renoviranje međuljudskih  odnosa između vjernika, ma gdje bili i ma gdje se nalazili, ustrajavanje na dobru, a odvraćanje od zla.

Namaz je upravo konekcija čovjeka s njegovim Stvoriteljem. Ukoliko je ta konekcija punog kapaciteta onda je odnos čovjeka prema svom Stvoritelju u teoriji i praksi punog kapaciteta i on se ne mijenja, ostaje takav sve do smrti. A ako je ta konekcija slabog intenziteta onda je ona u prekidima, često puta nezapažena i nevidljiva, sa puno oscilacija u teoriji i praksi. Allah dž.š. je odredio pet namaza u toku dvadeset i četiri sata i svugdje se govori da se namazi klanjaju u svome vaktu. Zašto se čovjek ne zapita zbog čega?

Savremena nauka počinje da daje odgovore na pojedina pitanja, naglašavajući da se oni nalaze u receptima Stvoritelja koji je namaz i propisao. Odgovor bi bio zato što je učinak namaza u njihovom vaktu najevidentniji i najveći. Uzvišeni Allah je propisao da uticaj namaza na čovjeka ostvaruje određene promjene na planu ličnog osjećanja i doživljavanja. Učenjaci, izučavajući anatomiju, kao i psihu čovjeka, kažu da čovjek ima određeni bioritam u toku dvadeset i četiri sata. U tim vremenskim intervalima ljudski organizam je nekada slabiji, a nekada jači. Islamski učenjaci su otkrili da ukoliko padne ljudska aktivnost, namaz je taj koji uspijeva da povrati organizmu budnost, elastičnost, a da pospanost nestane. Dovoljno je spomenuti ulogu abdesta koji oživljava rad ćelija u nekoliko vitalnih organa kod čovjeka. Za vrijeme dana dešavaju se ogromne promjene u Kosmosu, uzrokovane izlaskom i zalaskom Sunca, i svakako da ljudski organizam osjeća velike oscilacije i pritiske u svom bioritmu, ali upravo recepti poput namaza čine čovjeka da sve te promjene preživi kao sastavni dio Kosmosa i Zemlje, kome je data glavna uloga – uloga namjesnika, čuvara zakona i sistema na Zemlji. U sabahsko vrijeme je vrijeme velikih promjena u Kosmosu. Ako čovjek prespava sabah namaz sigurno je da će čitavog dana biti umoran. Sabah namaz je Uzvišeni Allah propisao kao glavni namaz za osvježavanje ljudskog organizma, duševno i tjelesno. Takođe, glavni moralni aspekt namaza je prevencija od loših djela.

Uzvišeni Allah je propisao namaz da bude duševni lijek za sve generacije do Kijametskog dana. Ono što predstavlja inovaciju za medicinu i nauku jeste da svaki pokret u namazu ima svoj psiho-tjelesni lijek za određeni dio tijela. Pojedini primjeri iz života Poslanika Muhammeda a.s. ukazuju da kada bi bio žalostan, neveseo, potišten odmah bi se vraćao namazu. Hadis prenosi Ahmed.

لقد صحّ عن النبي أنه كان إذا حزن من أمر فزع إلى الصلاة.

Kao što smo već pomenuli, Allah dž.š. u Kur`anu, a Muhammed a.s. u hadisi-šerifu su napomenuli vrijednost obavljanja namaza u njegovom vaktu, pa kaže Muhammed a.s:

أنّ أحبّ الأعمال إلى الله الصلاة على وقتها، و قال: اعملوا أن خير أعمالكم الصلاة.

„Allahu je najdraže djelo namaz u njegovo vrijeme“, a zatim je rekao: „Znajte da su vam najbolja djela namazi.“ (Prenosi Ahmed)

Kao što je već pomenuto u vrijednostima sabah namaza, tijelo počinje da absorbuje hormon cortison,  pritisak počinje da se uvećava i čovjek osjeća svježinu u svom tijelu, te kao takav je spreman da počne novi dan i da se suoči sa svim izazovima savremenog života. Poznato je da je u sabahsko vrijeme procenat kiseonika visok i sve to utiče da organizam bude svjež, cirkulacija krvi, zajedno sa nervnim i mišićnim  sistemom, bude pripremljena za novi dan. Za vrijeme noćnog namaza (jacije) tijelo počinje da luči hormon melatonin koji pomaže da se tijelo pripremi za odmor i prijatan san.

Najnovija naučna izučavanja ukazuju da namaz štiti od čuvene bolesti dvadeset i prvog vijeka – hroničnog proširenja vena, upravo zbog određenih pokreta u namazu: sedžde, stajanja, rukua (pregibanja). Ovi pokreti utiču na bolju cirkulaciju kardio-vaskularnog sistema i da pritisak krvi u svim dijelovima ljudskog organizma bude isti.

Iman i namaz liječe išijas i bolest upale zglobova. Američki učenjaci  u svojim dugogodišnjim istraživanjima tvrde da obavljanje namaza učestvuje u velikoj mjeri u liječenju i smanjenju bolova kod bolesnika išijasa i upale zglobova, upravo zbog  određenih korisnih vježbi u namazu poput rukua i sedžde. Dalja izučavanja ukazuju na veliku ulogu namaza kod bolesnika reumatizma i onih sa oštećenim četvrtim kičmenim pršljenom. Istraživanja koja se obavljaju u američkom islamskom centru ukazuju da se duševna  staloženost i smirenost, koji su produkt uticaja namaza, pozitivno reflektuju  na imuni sistem organizma i utiču na ublažavanje i liječenje bolesti reumatizma, išijasa i upale zglobova.

Nastavit će se

Dr. Mehmed-ef. Mešić

Leave a comment