Vijesti

Musafiri iz Lukavca(Tuzla) u posjeti institucijama u Sandžaku

Članice mekteba za odrasle i Udruženje žena iz Lukavca, oćina Tuzla, sa 45 svojih članova posjetili su i ključne ustanove koje djeluju u okviru Mešihat IZ-e u Srbiji.

Članove ove delegacije predvodila je prof. Hasiba Saračević, koordinatorica za brak i porodicu ispred Tuzlanskog muftijstva. Domaćin i vodič ovoj delegaciji bila je prof. Mejra Destanović.

Ova posjeta je započeta obiolaskom Fakulteta za islamske studije, gdje je delegaciju dočekao i ugostio prodekan za nastavu prof. dr. Admir Muratović. On je predstavio historijat grada Novog Pazara i Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Govor dr. Muratovića izmamio je suze kod mnogih prisutnih, koji su tada rekli da sve ono što su čuli od njega je dovoljno da se upotpuni cilj njihovog dolaska u Novi Pazar.

Potom je uslijedio obilazak MOK-a i Sinan begove džamije, gdje ih je primio sekretar MOK-a Samir Mavrić.

Kratak izlet upriličen je posjetom Pazarišta i Islamsko centra u Delimeđu.

U prostorijama Škole Kur’ana Časnog, goste je dočekao sekretar prof. Džemil Destanović, gdje im je uz posluženje ukratko  predstavio rad Škole i upoznao ih sa osnovnim aktivnostima ove ustanove.

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru goste je dočekao direktor Medija centra Salahudin Fetić, koji je tom prilikom bliže upoznao goste sa načinom rada i djelovanja jedne od najvećih visokoobrazovnih ustanova na našim prostorima. Oduševljeni onim što su vidjeli na internacionalnom univerzitetu, gosti su izrazili želju da svoje doktrorske studije završe na ovom Univerzitetu. Na samom kraju uslijedila je posjeta Sandžak televiziji, a potom obilazak grada i gradskih trgovina.

Nakon ove dvodnevne posjete musafiri su izjavili da su pored mnogobrojnih posjeta u regionu ovu posjetu okarakterisali kao najdražu i najuspješniju, i da su ponosni na uspjeh Bošnjaka u Sanžaku i njihovih istinskih predvodnika.

  

Prof. Mejra Destanović.

Leave a comment