Vijesti

Mr. Hajrudin Balić, asistent na predmetu ‘hadis’

 

Rođen je 20.05.1976. god. u selu Dobri Dub opština Tutin.

Osnovnu školu završio u Delimeđu, opština Tutin. Poslije osnovne škole upisuje srednju Medresu u Novom Pazaru koju završava 1995 godine. Nakon uspešno završene srednje škole, 1996 god. nastavlja studije u Libanu.

U Libanu se uključuje na institut za islamske studije„Islah“ gde uspešno studira arapski jezik, na istom upisuje fakultet za islamske studije. Usporedo sa fakultetom za islamske studije, upisuje fakultet društvenih nauka na univerzitetu „Džinan“ i u redovnom roku ga završava.

Kao uspešan student dobija mogućnost da nastavi postdiplomske studije. Post diplomske studije okončava 2002 god. Intezivno se bavi proučavanje uticaja Islama i istočnih kultura na narode jugoistočne Evrope posebno se bavi uticajem islama na Bošnjake. Svoje proučavanje u ovoj oblasti zaokružuje odbranom magistarskog rada na temu „ Uticaj hadisa na običaje Bošnjaka .

Po povratku sa studija Balić Hajrudin se uključuje u institucije Mešihata islamske zajednice u Srbiji. Radio je kao imam u novopazarskom međlisu pet godina, predavao je vjeronauku u srednjim školama u Novom Pazaru od njenog uvođenja 2001 do 2006 god.

Direktor je Medija centra IZ-e u Srbiji i glavni i odgovorni urednik časopisa „Glas Islama, .

Predavač je u srednjoj Medresi „Gazi Isa Beg“ u Novom Pazaru gdje predaje predmet Hadis

Asistent je na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Balić Hajrudin je učestvovao na nekoliko televizijskih emisija, tv IKRA,

Balić Hajrudin je autor nekoliko naučnih radova, dopisnik je nekoliko časopisa redovno učestvuje na tribinama i seminarima u zemlji i inostranstvu od kojih su međukulturološki dijalog istoka i zapada u Bejrutu, 2001, Religije Srbije susreti i prožimanja u Palicu 2007 i druge.Dopisnik je televizijske stanice IQRA, na kojoj su objavljeni njegovi prilozi, novinske agencije IINA koja je također objavila njegove radove.

Govori arapski jezik.

Oženjen i otac šestoro djece.

Leave a comment