Vijesti

Kur’an preteča u otkrivanju laži, našta ukazuju mnoga naučna istraživanja

Mnogima koji se bave studiozno Kur`anom postaje jasno da Kur`an o ovoj inovaciji govori još prije skoro petnaest vijekova. Svima koji se bave izučavanjem fenomena laži kod ljudi poznato je da se dešavaju određene promjene na licu i organizmu osobe koja laže. Naučnici su izmislili detektor koji reaguje na laž, temeljeći svoje otkriće na određenim promjenama u organizmu osumnjičenog za laž, poput brzine otkucaja srca i količine znoja koje ispuštaju znojne žlijezde u predjelima lijeve i desne šake, kao i lica, te mjerenja pritiska krvi. Ali pored svega ovog, došlo se do podatka da ova metoda može da bude efikasna samo u 20% slučajeva.

Ono što vrijedi spomenuti jeste da su pojedini lopovi uspjeli prevariti ove detektore i dokazati da oni nisu više efikasni u borbi protiv sposobnih kriminalaca.

Ali, nova naučna istraživanja ukazuju, poslije velikog broja eksperimenata i istraživanja, da kada osoba laže dešavaju se trenutne promjene koje se mogu mjeriti djelićima sekunde na licu osobe koja to čini, a da se to uopšte ne primjeti, ali najnoviji aparati registruju određene promjene po čitavoj glavi.

Koristeći se svakako novim aparatima i kompjuterima, mnogi eksperimenti ukazuju na činjenicu da kompjuter registruje određene frekvencije u glasu lažova, što ukazuje na to da nije istina ono što govore. Ovo se može dovesti u komparaciju sa otkrivanjem munafika od strane Uzvišenog Stvoritelja kada otkriva njihove laži, pa kaže u Kur`anu:

{لو نشاء لأريناكهم فلعرفتهم بسيماهم و لتعرفنهم في لحن القول والله يعلم أعمالكم}

„A da hoćemo Mi bismo ti ih, uistinu, pokazali i ti bi ih, sigurno, po biljezima njihovim poznao. Ali, ti ćeš ih poznati po načinu govora njihova. – A Allah zna postupke vaše.“ (Muhammed, 30)

U ovom ajetu Uzvišeni Allah decidno ukazuje da se licemjerstvo (nifak) i laž primjećuju na licima njihovim.{فلعرفتهم بسيماهم}Dakle, govor njihov ostavlja trag na licima njihovim. Laž njihova je vidljiva i jasna na licima i glasovima njihovim.{و لتعرفنهم في لحن القول}Lahnu-l-kavli je određena vrsta boje melodije glasa, promjena glasa, koja se dešava prilikom govora.

U ovom ajetu je svakako ukazano na jednu od važnih mu'džiza (nadnaravnih čuda) Kur'ana koji, kao što vidimo, nije ograničen vremenom, mjestom, a ni prostorom. Tajne Kur'ana su duboka mora koja nemaju dna, niti su ograničena prostorom. Svako otkriće predstavlja još jednu inovaciju u nedogled i tako će biti do Kijametskog dana. Ovo je, dakle, značajna mudžiza, i to medicinske prirode, koja je otkrivena u dvadeset i prvom vijeku, a koja ukazuje na istinitost i vječnost Kur'ana, koji nas obavještava o uskoj vezi između laži i lica, te vezi laži i glasa. Sve to ide u prilog najnovijoj naučnoj konstataciji, koja je samo objašnjenje ajeta kojeg smo pojasnili.

Više od stotinu godina naučnici pokušavaju da izmisle aparat (detektor) za otkrivanje laži prilikom govora, ali ovi pokušaji su bili bezuspješni zbog nepoznavanja mehanizma pomoću kojeg se odvija laž. Sve moguće eksperimente su obavljali pokušavajući da spoznaju određene promjene i nijanse u glasu, na licu i drugim organima prilikom laži. Poslije mnogo uloženih napora uspjeli su da otkriju tri načina za otkrivanje laži.

Prva metoda je metoda zapažanja, druga je metoda koja se zasniva na otkrivanju promjena na glasu prilikom laži i svakako treća metoda je metoda magnetne rezonance, tj. mjerenja promjena u radu mozga.

Možda će ovo zvučati čudno, ali je istinito da Kur'an govori o ovim metodama, i to na vrlo eksplicitan način. Prva metoda u otkrivanju laži je metoda zapažanja.

Većina učenjaka koji su se bavili izučavanjem ove metode ukazuju da se mnoge promjene dešavaju na licu osobe koja laže, pa su tako eksperimentisali snimajući osobu dok govori, a u momentu kada laže pojavljuju se određene promjene na licu, koje nisu iste kao dok istinu govori. Ali ove promjene su toliko brze na licu lažova da ih oko ne može registrovati. Zato su se dosjetili da snimaju ubrzano dok osoba govori, a zatim su snimke analizirali upotrebljavajući metodu usporenog emitovanja i tako su došli do razlika koje se dešavaju na licu osobe koja laže.

Učenjaci ukazuju na činjenicu da dok osoba laže dolazi do promjena u kretanju ruku tijela i lica. Ukazuju također na činjenicu da se način na koji svaka osoba govori o sebi razlikuje od druge osobe, a pogotovo prilikom laži, tako da čovjek ne može da upravlja svojim tijelom prilikom govora, a pogotovo prilikom laži.

Dr. Mehmed-ef. Mešić

Leave a comment