Vijesti

Kolaps Kosmosa

Naučna istraživanja pokazuju da se Kosmos širi većom brzinom nego što se moglo pretpostaviti. I sasvim je logično da će, ako ovako nastavi da se širi, doći do kolapsa, tj. Smaka svijeta.

Kur'an u tom kontekstu govori u nekoliko ajeta. 

Sva zapadno-evropska filozofija zasniva se na tezi da je svijet postao „slučajno“ i da će vječno trajati. Dolaskom Kur'ana, on pobija ovu laicističku teoriju, obavještavajući da će Kosmos propasti i da će samo Allah dž.š. ostati.

U tom kontekstu kaže Allah dž.š.:

 

{و لا تدعُ مع الله إلهاً آخر لا إله إلاّ هو كلّ شيئ هالكٌ إلاّ وجهه له الحكمُ و إليه ترجعون} القصص 88

 

„I ne klanjaj se, pored Allaha, drugom bogu! Nema boga osim Njega! Sve će, osim Njega, propasti! On će suditi i Njemu ćete se povratiti.“ (Al-Kasas, 88)

 

Kaže Allah dž.š. u drugom ajetu:

 

{كلّ من عليها فان و يبقي وجه ربك ذو الجلال والإكرام} الرعد 26-27

 

„Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti.“ (Ar-Rahman, 26-27)

 

Što god nauka ide dalje u svojim otkrivanjima, dolazimo do nepobitnih činjenica koje ukazuju na strašni kraj svijeta. Jedan od čuvenih učenjaka prof. Andrej Lindi, sa američkog Univerziteta „Stanford“ na Odsjeku za fiziku, zajedno sa Renatom Kauš, tvrde da će Kosmos ubrzo prestati sa širenjem i poslije toga će doći do kataklizme, ali ne tako ubrzano.

Učenjaci ukazuju na novu tezu nazivajući je “mračna sila“ i kao što izgleda ona pokreće Kosmos i vrlo je moguće da postepeno bude gubila snagu, što će doprinijeti, po njihovom shvatanju, Smaku svijeta.

Kada smo kod ovakvih mišljenja, ne smijemo zaboraviti veliku Allahovu blagodat održavanja Kosmosa u skladu i harmoniji punoj preciznosti, što ukazuje na sistem Božjih zakona u prirodi u kojima nema promjene, osim sa Božjom voljom i odobrenjem.

Ne daj Bože da slučajnost upravlja Kosmosom, došlo bi do užasnih sudara pojedinih dijelova Kosmosa, što bi uzrokovalo oslobađanje velikog broja tijela i asteroida, koji bi svoje mjesto našli na Zemlji izazivajući katastrofalne posljedice po život i stanovnike na njoj.

Ali, milost Božja je izražena u svim Njegovim zakonima i stvorenjima.

U tom kontekstu kaže Allah dž.š:

 

{و يمسك السماء أن تقع على الأرض إلاّ بإذنه إن الله بالناس لرؤوف رحيم} الحج 65

 

„On drži ono što je na nebu da ne bi palo na Zemlju, osim ako On to dopusti. – Allah je, uistinu, prema ljudima blag i milostiv.“ (Al-Hadždž, 65)

 

U najnovijim otkrićima se ukazuje na vrlo veliki doprinos učenjaka iz 1998. godine, kada su dva tima stručnjaka uspjela da otkriju da se Kosmos širi velikom brzinom. Ovo su otkrića koja se smatraju validnim i ona su u suprotnosti sa laicističkim učenjima koja tvrde da Kosmos miruje, tj. da se ne širi.

Da se vratimo preteči nauke, preteči svih otkrića i saznanja – Kuranu a.š:

 

{و السماء بنيناها بأيد و إنا لموسعون}  الذاريات 47

 

„Mi smo nebo moći Svojom sazdali i Mi, uistinu, još neizmjerno možemo.“ (Ad-Darijat, 47)

 

Učenjaci se koriste, u svojim istraživanjima, rezultatima koji su fascinantni, otkrivaju velike zvijezde pod nazivom “super nova“, zvijezde koje su eksplodirale i koje se mogu primijetiti.

Prilikom tumačenja ovih velikih zbivanja u Kosmosu, učenjaci su se poslužili tezom Ajnštajna, koja se sastoji u pretpostavci da u Kosmosu postoji „mračna sila“ i ona sve odvodi u krajnost.

Učenjaci smatraju da će se zvjezdani svodovi odvojiti jedni od drugih i da će zvijezde ličiti na odvojena jezera, pa sve do ugašenih zvijezda koje će se teško moći primijetiti, što bi značilo da će zvijezde vremenom izgubiti svoj sjaj (svjetlost), shodno uputstvima i naređenjima Uzvišenog Stvoritelja:

 

{و إذا النجوم طمست و إذا السماء فرجت} المرسلات 8-9

 

„Kada zvijezde sjaj izgube, i kad se nebo otvori.“ (Al-Mursalat, 8-9)

 

Ovaj ajet ukazuje na činjenicu da zvijezde neće vječno trajati, one će potrošiti svoje gorivo, što će prouzrokovati gubljenje sjaja i to sukcesivno, dok se ne ugase. Ajet je vrlo decidan u svom jezičkom značenju i poklapa se sa najnovijim naučnim otkrićima. Drugi ajet govori da će doći do pucanja i odvajanja nebesa, gdje o ovoj činjenici nauka ima paralelno mišljenje sa Kuranom a.š.

Pojedini učenjaci ukazuju da će Sunčev sistem postati samostalan i razdvojen, neovisan od drugih sistema i da će plutati u mračnim (crnim) prostranstvima Kosmosa, a to će se desiti u roku od 15 milijardi godina. Kada smo kod ovog mišljenja, da budemo decidni, razdoblje ili vrijeme koje je preostalo do Smaka svijeta zna samo Allah dž.š. U tom kontekstu imamo ajet iz sure Takwir:

 

{ و إذا النجوم انكدرت} التاكوير 2

 

„I kada zvijezde popadaju.“ (At-Takwir, 2)

 

 

 

Ovu kur'ansku konstataciju potvrđuju učenjaci tvrdeći da će doći vrijeme kada će sve zvijezde izgubiti svoj sjaj (ugasiti se), kada će ličiti na pusta groblja koja će pojesti “mračna sila“.

Učenjaci sa Univerziteta „Stanford“ ukazuju na činjenicu da je vijek Kosmosa oko 14 milijardi godina.

Ovo današnje razdoblje se smatra polovinom, ali, prof. Lindi kaže: „Fizičari znaju da „mračna sila“ može biti vrlo opasna i nepredvidiva i da Kosmos može u jednoj doglednoj budućnosti nestati, a moguće je da potraje još trilionima godina.“ Međutim, ako pogledamo  konstataciju učenjaka onda ćemo vidjeti da je Kosmos u svojoj sredini života i da treba još puno i puno da se živi da bi se došlo do kraja.

Želimo da ukažemo na islamsko mišljenje koje glasi: „Kraj svijeta će nastupiti iznenada“, a ne kao što govore pojedini fizičari ili učenjaci.

U tom kontekstu kaže Allah dž.š:

 

{و لله غيب السموات والأرض و ما أمر الساعة إلآ كلمح البصر أو هو أقرب إن الله على كلّ شيئ قدير} النحل 77

 

„Allah zna tajne nebesa i Zemlje! A Smak svijeta će u tren oka doći, ili još brže, jer je Allah, uistinu, Svemoćni.“ (An-Nahl, 77)

 

U drugom ajetu kaže Allah dž.š:

 

{ يسألك الناس عن الساعة قل إنما علمها عند الله و ما يدريك لعلّ الساعة تكون قريباً} الأحذاب 63

 

„Ljudi te pitaju o Smaku svijeta, reci: – To jedino Allah zna! A ti ne znaš, možda je Smak svijeta blizu.“ (Al-Ahzab, 63)

 

 

 

Da li Kosmos ima svoj krov (granice)

 

Velika se istraživanja obavljaju u Kosmosu pomoću savremenog i ogromnog teleskopa koji je postavljen na visokim planinama čileanske pustinje, a koji je već obavio slikanje Kosmosa.

Na tim slikama, koje su ogromne, učenjaci pokušavaju da otkriju tajne takozvane „prve svjetlosti“, koja se pojavila u Kosmosu. Sa ovim ogromnim teleskopima došlo se do velikih i značajnih rezultata koji govore o porijeklu materije i porijeklu sile. Ove slike i ova istraživanja idu u korak sa naučnom tezom o nastanku Kosmosa i njegovog razvoja, ukazujući sa naučne strane da Kosmos ima svoj krov, nad kojim upravljaju materija i „mračna sila“.

Učenjaci su pomoću ovog ogromnog teleskopa uspjeli da otkriju ostatke nastanka svijeta, i to preko određenih talasa koji se nalaze u dubini Kosmosa, a to učenjaci nazivaju „velika eksplozija“. Pod tim talasima se podrazumijevaju  prijašnji ostaci – zraci u Kosmosu od prije 14 milijardi godina. To su i počeci prvih atoma u Kosmosu, prema konstataciji i tezi “velikog praska (eksplozije)“.

U mjestima u kojima se vrše izučavanja ulažu se ogromna sredstva da se dođe do određenih podataka o osnovnim faktorima koji su bitni i predstavljaju osnovnih sastojaka svijeta. Dakle, postoje velike karte sa ogromnim slikama svega što se može snimiti u Kosmosu. Uspjeli su da snime i frekvencije koje upućuju na nastanak svijeta. To su prvi podaci toliko bitni za nauku koji upućuju na dvije osnovne komponente u nastanku Kosmosa, a to su: materija i snaga, koje su se stotinama hiljada godina stvarale da bi formirale kosmičke formacije poput zvjezdanih svodova, sazviježđa, galaksija, planeta, satelita i dr.

Ove skupine Kur'an naziva Burudž (sazviježđa).

U tom kontekstu kaže Uzvišeni Allah dž.š:

 

{و لقد جعلنا في السماء بروجاً و زيّنّاها للناظرين} الحجر 12

 

„Mi smo na nebu sazviježđa stvorili i za sve koji ih posmatraju ukrasili.“ (Al-Hidžr, 16)

 

Kao što znamo, pod sazviježđima se podrazumijevaju ogromna kosmička stvorenja, savršenog oblika, koja se kreću disciplinovano po zakonima koje je uspostavio Svemogući Stvoritelj. Tako savršena kosmička stvorenja učenjaci nazivaju “kosmičke tvrđave“.

 

Nastavit će se     

Leave a comment