Vijesti

Kakva je omladina, takvo će i društvo biti


Nakon tribine “Idealna muslimanka”, 14 sestara prihvalo hidžab

Ebu Umame, r.a., prenosi da je Poslanik rekao: “Vjernik ne može imati ništa bolje od hajrli žene koja ga kada nešto naredi, posluša; kad pogleda u nju, obraduje ga, kad je nešto zakune, ispuni i kada bude odsutan, sačuva sebe i njegov imetak.” (Ibn Madže)Hvala Allahu dž.š., na svim blagodatima koje nam je darovao, salavat i selam neka je na Njegovog Poslanika i miljenika Muhammeda, s.a.v.s.

Svjedoci ovog teškog stanja današnje omladine, tužni zbog svega što se događa ummetu najboljeg Allahovog Poslanika, s.a.v.s., oni koji brinu o stanju muslimana, oni koje bole rane ummeta, došli su na ideju da ožive Muslimanski omladinski klub koji je nekada bio svjetla tačka u ovom gradu.

U subotu, 5. Februara, 2011. Godine , u 19 h, u velikoj sali Mešihata IZ u Srbiji, održana je tribina na temu “Idealna muslimanka”, koja je bila predviđena samo za žensku populaciju.

“Danas, od ovog kluba, očekujemo mnogo. Očekujemo da će ovo biti sebeb jačanje muslimaske omladine, sebeb jačanja islama, kako u Novom Pazaru, tako i širom Sandžaka. Mnogi sociolozi u svojim istraživanjima kada je u pitanju progres jedne države posebnu pažnju poklanjaju omladini, pa kažu: Kakva je omladina, takva će i država biti. A kakva je današnja omladina? A kakvu mi to državu želimo? Hajde večeras da osnujemo državu??? Državu u srcu! Jer svaka od nas je oblikom kaplja, a sadržinom more… Tribina je posvećena ženama, zato što žena predstavlja pola ummeta. Kaže se kada se odgoji jedan dečak, odgojen je samo jedan čovjek, a kada se odgoji jedna žena, odgojen je čitav ummet”, rekla je voditeljka tribine Sedžda Zukorlić.

Na samom početku, Zejna Plojović, studentica Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru je proučila nekoliko ajeta Kur’ana Časnog, što je doista bio doživljaj.

Aida RašljaninNakog toga, predavač tribine, Aida Rašljanin se obratila skupini muslimanki. Na samom početku je spomenula položaj žene prije pojave islama, da se shvati šta je islam dao ženi, jer se pogrešno misli da svo blagostanje žene dolazi sa Zapada. U daljem izlaganju govorila je blagodatima i počastima koje je islam dao ženi, između ostalih, pravo na život, budući da je prije pojave islama bilo sramota roditi žensko dijete, živu si uh ukopavali itd. Zatim, islam je ženi dao pravo na obrazovanje, što je u to vrijeme bio pravi šok. Nijedna organizacija niti zajednica na svijetu nisu ovo pravo pružile ženi prije pojave islama. U Engleskoj su žene prvi put tek 1921-22 upisane na Oxford I Kembridž univerzitete. Poslanik, a.s., je rekao: “Traženje nauke je obaveza svakog muslimana i muslimanke.” Aiša, r.a., je najučenija žena od koje su mnogi uzimali znanje kojim se mi danas koristimo, još prije više od 1400 godina!

Islam je također dao ženi pravo na brak i na odabir bračnog druga. Žena je ranije bila roba koja je bila nasleđivana. Međutim, u islamu ona je biser koji se vrijedno i pažljivo čuva. Ona koja je odlikovana hidžabom, islamskom odjećom. Nakon njenih riječi da nijedna neće biti idealna muslimanka dok ne bude poslušna Gospodaru svih svjetova, dok ne prihvati hidžab, ustalo je 14 muslimanki i istog trenutka stavilo hidžab.

Hvala Allahu, dž.š., što je otvorio i očistio srca ovih Njegovih iskrenih robova, i na prvi poziv nisu odbile poslušnost. Molimo Allaha da ih nagradi, kao i sve oni koji su pomogli realizaciju ove tribine.

Aida Rašljanin

Leave a comment